Мост на Уни који повезује Нови Град и Двор и даље затворен: Хрватска страна још не позива за сто

Ведрана Кулага
Мост на Уни који повезује Нови Град и Двор и даље затворен: Хрватска страна још не позива за сто

Нови Град - Гранични прелаз који Нови Град повезује са Хрватском је готово осам мјесеци затворен за путнички саобраћај, а нико тренутно не може да прогнозира да ли ће хрватска страна, како је најављено, до краја априла завршити сав посао или ће агонија становника тог краја бити настављена.

На граничном прелазу Нови Град - Двор, због радова на хрватској страни, саобраћај за путничка возила заустављен је од 31. јула прошле године, али не и за пјешаке, док је рампа за теретњаке подигнута од 2013. године, када је Хрватска ушла у ЕУ. Општина Нови Град је исте године поднијела захтјев за прекатегоризацију, јер је ријеч о прелазу који је веома важан за становништво и привреду.

Проблеми су посебно постали изражени када је прошлог љета на граници постављен знак стоп за сва возила. Радови су, према првобитним најавама, требало да буду завршени до краја прошле године, али је рок пролонгиран до фебруара, а потом и до краја априла.

Начелник Новог Града Мирослав Дрљача је почетком прошлог мјесеца разговарао са првим човјеком општине Двор Николом Арбутином и члановима Мјешовите комисије за праћење спровођења уговора о граници између БиХ и Хрватске, послије чега је истакао да је добио увјерење да хрватски дио комисије није против прекатегоризације прелаза.

Он је подсјетио да је општина Нови Град, као заинтересована страна у активностима за прекатегоризацију граничног прелаза, ангажовала овлашћени институт, чији је налаз потврдио да мост испуњава услове за теретни саобраћај и да се чека налаз који ради хрватска страна.

Састанак са представницима предузећа “Хрватске цесте” очекивао је још у фебруару, али до тога још није дошло.

- Налаз о квалитету моста, који ради хрватска страна, још није завршен. Чекамо тај налаз о квалитету бетона. Немамо информација када би могао да буде, али се надам да ће бити барем до краја марта јер је извјесно да хрватска страна чека тај документ како би се утврдио редослијед даљих потеза - рекао је Дрљача.

Он вјерује да ће, како је раније и најављено, саобраћај за путничка возила бити коначно отворен до краја наредног мјесеца.

- Радови напредују, али још није све завршено. Мислим да ће се испоштовати термин који је договорен за путнички саобраћај - казао је Дрљача, који је раније истакао да ће, ако налаз о квалитету моста, који се чека, буде повољан, бити ријечи о одређеном режиму за теретни саобраћај.

Већина становника Новог Града сматра да цијела прича предуго траје и да је крајње вријеме да се радови приведу крају како би путничка возила опет могла да иду преко моста. Наглашавају да су рокови у неколико наврата пробијени и да то не би смјело да се понови.

 Општине, привредници и становништво штету трпе још од 1. јула 2013. године када је Хрватска постала чланица Европске уније. Тада су на снагу ступили нови прописи о граничним прелазима и пограничном промету. Забраном теретног саобраћаја преко граничног прелаза Нови Град - Двор отежана је ионако тешка ситуација за привреднике из Новог Града, сусједне општине Двор у Хрватској и других општина приједорске регије којима је тај прелаз најближи. Привредни субјекти који послују са фирмама из Хрватске, Словеније, Италије, Аустрије и других земаља од затварања граничног прелаза за теретни саобраћај имају губитке због повећања трошкова транспорта робе коју производе и отежаног снабдијевања сировинама, репроматеријалом и опремом из земаља ЕУ. Привредници су приморани да користе прелаз у Градини, што повећава дужину пута за око 400 километара. Иницијативу за отварање прелаза у Новом Граду за теретни саобраћај раније су потписима подржали челници 73 привредна субјекта из БиХ и Хрватске.

Помаци

Предсједник Мјешовите комисије за праћење спровођења уговора између БиХ и Хрватске о граничним прелазима Божо Зовко истакао је недавно за “Глас Српске” да је у Новом Граду на сцени сложен проблем на којем се ради још од уласка Хрватске у ЕУ.

- Могу само рећи да има помака - рекао је Зовко, који очекује да би идућа сједница Мјешовите комисије могла бити у мају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана