Moskva pozvala BiH da ne isporučuje municiju Ukrajini

Srna
Moskva pozvala BiH da ne isporučuje municiju Ukrajini

Moskva - Rusija je pozvala BiH da odustane od namjere da isporuči municiju Kijevu - rekao je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova /MIP/ Aleksandar Lukaševič."Apelujemo da vlasti BiH odustanu od namjere da isporuče municiju Kijevu. Ti planovi su u suprotnosti sa međunarodnim normama, obavezama prema OEBS-u, konkretno u okviru Foruma za saradnju u oblasti bezbjednosti", naveo je Lukaševič.

On je rekao da je Moskva uznemirena najavama o planiranoj isporuci municije iz BiH u Ukrajinu i da su takvi planovi u suprotnosti sa međunarodnim normama, te ne doprinose mirnom rješenju - saopšteno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

"Takve namjere ne mogu izazvati ništa drugo osim osude i nedoumice, tim više što te isporuke planira da realizuje zemlja koja je na sebi osjetila sve užase bratoubilačkog rata 1992-1995. godine", rekao je Lukaševič.

On je naveo da posebnu zabrinutost izaziva činjenica da će ovo oružje iskoristiti ukrajinska vojska za nastavak granatiranja naselja i ubistva civila.

"Rezultate sličnih nečovječnih dejstava vidjeli smo u mnogim gradovima i selima jugoistoka Ukrajine", dodao je Lukaševič.

On je istakao da ovakav potez BiH, posebno u vrijeme eskalacije borbenih dejstava na jugoistoku Ukrajine, neće doprinijeti mirnom rješenju u tom rejonu i dovešće do novih besmislenih žrtava među civilnim stanovništvom.

Ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić podnio je ovog mjeseca ostavku da bi onemogućio izvoz municije u Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana