Morin Kormak: Samo sam sprovodila politiku svoje vlade

Željka Domazet
Morin Kormak: Samo sam sprovodila politiku svoje vlade

Sarajevo - Odlazeća ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak rekla je u petak da je tokom mandata samo sprovodila politiku svoje vlade, te da nijedan američki ambasador nema pravo da bude "frilenser", odnosno da se ne miješaju u unutrašnja pitanja, već samo podržavaju BiH.

Kormakova je u razgovoru sa predstavnicima štampanih medija u Sarajevu istakla da BiH ima priliku da ostvari napredak ka Evropskoj uniji, te da je njeno mišljenje da će se to i ostvariti.

- Izazovi su jasni, a korupcija je osnova svih njih. Ukoliko građani ove zemlje mogu zajedno da djeluju i pronađu istinske lidere koji će istupiti i voditi ovu zemlju, onda će rješavanje pitanja korupcije otvoriti dobru budućnost za BiH. Međunarodna zajednica je apsolutno spremna da vas u tome podrži. Lokalni lideri moraju biti ti koji će donijeti promjene da zemlja krene naprijed - kazala je Kormakova.

Ona je naglasila da je aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) velika šansa za BiH.

- Nadam se da je ovo put do novih reformi i napretka u BiH. Odluka o članstvu je negdje u budućnosti i o tome će građani BiH i saveznici NATO-a odlučivati nakon dodatnog napretka kroz nacionalni godišnji program - rekla je Kormakova i dodala da je jedino važno da u ovom procesu BiH ne zaostaje za drugim zemljama u regionu.

Ona je istakla da američka vlada realizuje značajne programe pomoći u oba entiteta i Brčko distriktu, te da ima dobre odnose i sa vlastima u Srpskoj, njenim institucijama i građanima.

- Postoji grupa političkih lidera u cijelom svijetu, koji se, nažalost, mnogo više fokusiraju na retoriku podjela i nacionalizam nego na stvarna pitanja koja se tiču građana. BiH je potrebna druga generacija političkih lidera koji će raditi na rješavanju stvarnih pitanja - rekla je Kormakova.

Komentarišući probleme u koje je BiH dospjela jer nije postignut dogovor u vezi sa izmjenom Izbornog zakona, Kormakova je istakla da Centralna izborna komisija (CIK) BiH mora donijeti odluku samo za ovaj put da bi se sproveli izbori, te da nakon toga političke stranke moraju sjesti za sto i rješavati to pitanje.

Kao najveću frustraciju u mandatu Kormakova je navela nespremnost lokalnih lidera na kompromise i političke reforme u BiH.

Ona je kazala da se nada da će Senat za novog američkog ambasadora u BiH potvrditi Erika Nelsona, kome će, ističe, savjetovati da na početku postavi dugoročne ciljeve i fokusira se na njih kao podršku BiH i njenom progresu.

- Savjetovala bih mu da uvijek bude optimista, jer vjerujem da ova zemlja ima potencijal, a lako je na to zaboraviti kada čujete puno retorike koja se koristi u javnoj sferi. Važno je da putuje širom BiH, to je prelijepa zemlja i mislim da je važno sastati se sa građanima, stvarnim ljudima, a ne samo političkim liderima - poručila je Kormakova.

Crna lista

 

Morin Kormak je na pitanje da li je Tužilaštvo BiH tražilo podatke od Ambasade SAD u vezi sa činjenicom da se na američkoj "crnoj listi" nalaze predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i funkcioner SNSD-a Nikola Špirić istakla da o istragama ne razgovaraju u javnosti.

- Postoje opšte informacije o uključenosti u korupciju, ne samo o Špiriću, nego i o mnogim visokim zvaničnicima u BiH i to traje godinama. Dok pravosuđe ne počne to da rješava i dok ne dođe do presuda zbog korupcije ova zemlja ne može postizati značajan napredak - rekla je Kormakova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana