Морбидне “честитке” и ове године упућене на адресе институција Српске

Жељка Домазет
Морбидне “честитке” и ове године упућене на адресе институција Српске

Сарајево - На адресе институција Републике Српске, поводом Дана Републике стигле су “честитке” морбидног садржаја, а лидер СНСД-а и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик каже да нема намјеру да се осврће на оне који покушавају да увриједе Републику Српску, њене институције и народ.

На “честиткама” је фотографија на којој је гомила лешева и натпис: “Ако обиљежавате Дан Републике Српске, не заборавите - ово су њени темељи”.

На полеђини су наведени називи 25 углавном бошњачких удружења проистеклих из рата, међу којима је и коалиција “1. март”, али и удружења која се званично залажу за толеранцију, мир, истину и правду. Међу њима су Форум грађана Тузле и Фондација истине, правде и помирења из овог града.

Ово није први пут да на овакав начин, пред обиљежавање 9. јануара стижу провокације из ФБиХ. “Честитке” сличног садржаја упућене су на адресе институција Републике Српске и прошле године.

Милорад Додик за “Глас Српске” каже да му је стало до оних који славе Дан Републике Српске и оних који су њени пријатељи.

- Њих поштујем као што поштујем и Дан Републике Српске и све њене институције - рекао је Додик и честитао грађанима Републике Српске Дан Републике.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је за “Глас Српске” да сваки пут бошњачка удружења и различите организације на морбидан начин упућују “честитке”.

- Ми се и према овако увредљивим и неприхватљивим порукама држимо достојанствено. Такве њихове поруке више говоре о њима. То су поруке на њихове испразне приче о суживоту, помирењу и истом третману жртава. Оваквим порукама загађују и још више дијеле БиХ - казао је Митровић.

Сваки удар на Дан Републике, који је за Србе светиња, још више јача институције и уједињује народ Српске, изјавио је предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић.

Дукић каже да није изненађен овим провокацијама и поручује да Бошњаци морају да схвате једном заувијек да БиХ никада неће бити унитарна, за шта се борио Алија Изетбеговић, а наставио његов син Бакир Изетбеговић.

- Републике Српска је јака, међународно призната и поносно славимо Дан Републике - рекао је Дукић.

Он је указао да је и у прошлости било покушаја из Федерације БиХ да буде укинут овај празник, што су подржавали појединци из међународне заједнице.

- Све нападе смо одбили, Дан Републике се и даље слави и славиће се - поручио је Дукић.

Шехић: Потребно више саосјећања

Предсједник Форума грађана Тузле Вехид Шехић чија је организација један од потписника “честитке” каже да постоји различито гледање на оно што се дешавало у БиХ.

- Требало би водити рачуна о будућности ове државе. Нажалост, ми у БиХ имамо неке три истине. Али, постоји само једна и од ње сви бјеже. Те три полуистине могу бити погубније него сама лаж.

Чињеница је да би требало да имамо више саосјећања према другим жртвама. Нажалост ми и жртве дијелимо по етничкој основи, али би требало да се на један објективан начин, на основу чињеница, суочимо са прошлошћу - рекао је Шехић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана