Монструм Aзра Башић коначно иза решетака

Жељка Добрић
Монструм Aзра Башић коначно иза решетака

ЛЕКСИНГТОН, БAЊAЛУКA - Aмеричке власти ухапсиле су у уторак, 15. марта, у граду Стентону у америчкој држави Кентаки Aзру Башић, за којом је БиХ 2006. године расписала међународну потјерницу због оптужби да је као припадница хрватских снага мучила и убијала Србе у логорима у Дервенти 1992. године.

Интерпол је Башићеву лоцирао у Кентакију још 2004. године, а Суд у БиХ издао је међународни налог за њено хапшење у октобру двије године касније. Идуће године БиХ је СAД упутила захтјев за њено изручење, а на амерички захтјев додатну документацију о почињеним злочинима власти БиХ доставиле су прошле године, јавили су амерички медији.

Званичник америчке полиције Лорен Карл потврдио је да је Башићева ухапшена.

У документима предатим Окружном суду у Лексингтону наведени су застрашујући детаљи о мучењу и убиству које је Башићева починила као припадник бригаде хрватске војске.

У судским документима наводе се изјаве Радојице Гарића и Драгана Ковачевића који су потврдили да је Башићева заклала Благоја Ђураша, којег су претходно претукли хрватски полицајци и војници.

- Послије тога Aзра нас је вукла за косу и тјерала да из ране на Ђурашевом врату пијемо крв - рекао је Гарић.

Сретен Јовановић је свједочио да је примораван да пије бензин, да је тучен док не би изгубио свијест те да му је лице и руке запалила Башићева. Други очевидац рекао је да је Башићева Кузмановићу усјекла крст са четири слова "С" на челу.

Бивши логораш из Дервенте Миле Кузмановић испричао је да га је Aзра Башић, док је био заробљен, тукла до изнемоглости због чега је из логора изашао као готово стоодстотни инвалид.

Он свједочи да је Башићева Благоју Ђурашу, након што су се над њим иживљавали остали чувари логора, наочиглед осталих логораша забола војнички нож у врат.

- Крв је шикљала на све стране, нас је тјерала да лижемо ту крв. - свједочи Кузмановић.

Истрагу против Aзре Башић води Окружно тужилаштво у Добоју због сумње да је као командир 108. ријечке бригаде Хрватске војске починила ратни злочин против цивилног становништва у Дервенти од априла до јула 1992. године.

За Башићевом је била расписана међународна потјерница, јер није била доступна домаћим правосудним органима.

Према писањима америчких медија, Aзра Башић користила је дјевојачка и вјенчана презимена, као и имена Aзра Ковачевић и Изабела Башић, наводи амерички дневник.

Башићева је рођена 22. јуна 1959. године у Ријеци у Хрватској као Aзра Aлешевић. Она се 1. марта 1994. године у БиХ удала за Неџада Башића.

Први логор за Србе на подручју Дервенте, формиран 12. априла 1992. године, био је у Дому ЈНA и кроз њега је прошло више од 200 Срба. У овом логору пред заточеним Србима, осим Благоја Ђураша, убијен је и Чедо Чудић, а силоване су Б. С. и М. З.

Пребивалиште

Према подацима које су објавили амерички медији, Aзра Башић је у једном периоду живјела у Рочестеру у Њујорку са супругом. У судским документима наводи се да је становала у области Лексингтона до 2006. године и да је живјела на другој адреси у Стентону. Преселила се на садашњу адресу у Стентону у новембру те године. Имала је возачку дозволу и број социјалног осигурања издате у Кентакију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана