Могерини и Хан у Стразбуру: Подржавамо европску перспективу свих шест земаља западног Балкана

Агенције
Могерини и Хан у Стразбуру: Подржавамо европску перспективу свих шест земаља западног Балкана

Стразбур, Сарајево - Стратегијом за западни Балкан ЕУ потврђује јединствену европску перспективу свих шест земаља партнера тог региона, истакла је јуче Федерика Могерини, висока представница за вањску и безбједносну политику ЕУ, на конференцији за медије у Стразбуру коју су путем видео-линка пратили и новинари у Сарајеву.

"Западни Балкан је дио Европе и дијели исте интересе, а порука коју овом стратегијом шаље Европска комисија је да вјерују да ће западни Балкан дијелити и заједничку будућност у ЕУ", истакла је Могеринијева.

Подсјећамо да су земље партнери осим БиХ и Србија, Црна Гора, Албанија, Македонија и Косово.

Могеринијева је истакла да је јасно потцртан пут земаља Балкана да се придруже ЕУ. Тврди да је ЕУ стратегијом отворила пут који ће у наредним мјесецима отворити многе друге активности попут Самита у Софији.

"Постоји шест врло конкретних иницијатива које обухватају владавину права, дигиталну агенду, повезивање, добросусједске односе и регионалну сарадњу и помирењу", рекла је она и нагласила да постоји велики интерес ЕУ да се са земљама западног Балкана ради и на питањима безбједности и борбе против корупције изражавајући наду да неће доћи до радикализације и заоштравања односа.

"То је сценарио ако не донесемо стабилност у регион. Наравно да има других утицаја - од Русије до неких других, али нема присуства на терену који се може поредити са ангажманом ЕУ у било којој од земаља западног Балкана", рекла је Могеринијева истичући да су врата за чланство отворена.

Јоханес Хан, комесар за преговоре о проширењу ЕУ, сматра да је стратегија историјска прилика за регион, који припада ЕУ и који треба и мора да има своју европску перспективу. Говорећи о датумима, Хан је рекао да су то индикативни рокови, који су амбициозно постављени, али не и немогући.

"То не значи да је позив било коме да одступи од стандарда. Услови се морају испунити, јасна је порука стратегије. ЕУ неће прихватити нити једну земљу која није ријешила своје проблеме. То треба бити мотивација Косову да проактивно ради на проналажењу рјешења", поручио је Хан. Истиче да је ЕУ јасно ставила до знања европску перспективу западног Балкана, јер има избор "да извози стабилност или ће увозити нестабилност".

"Подржаћемо партнере кроз израду шест иницијатива преточених у 57 конкретних активности које треба реализовати до 2025. године", рекао је Хан и истакао да је у ЕУ дошло до замора од проширења, те да они својим грађанима морају објаснити које су користи од тога да извозимо стабилност да не би увозили нестабилност.

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер истакао је да неће бити даљег проширења на западни Балкан све док не буду ријешена отворена питања граница.

"Рећи да ће се то рјешавати пошто се уђе у ЕУ неће се више догодити. Проблеми морају бити ријешени прије приступања или неће бити даљег приступања", рекао је Јункер пред Европским парламентом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана