Могерини и Хан: Одржавање избора у БиХ не смије бити талац политичких странака

Срна
Могерини и Хан: Одржавање избора у БиХ не смије бити талац политичких странака

Сарајево - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност, Федерика Могерини и европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан, упозорили су у заједничкој изјави да се, без измјена Изборног закона БиХ, спровођење резултата октобарских општих избора може наћи под упитником.

Могерини и Хан сматрају неприхватљивим да одржавање избора буде талац политичких странака.

Они су позвали лидере политичких странака да пронађу рјешење за попуну Дома народа Федерације БиХ.

"У недавном извјештају о БиХ, Европска комисија је позвала политичке лидере да преузму одговорност и покажу спремност на компромис о рјешењу по питању индиректног избора у Дом народа Федерације", саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

У заједничкој изјави европских званичника наводи се да политички лидери у БиХ, у складу са ранијим опредјељењима, још имају прилику за постизање споразума о начину измјена одредаба изборног законодавства.

Истиче се и да је у разговорима, које помажу амбасадори ЕУ и САД у БиХ, створен оквир на основу којег се може наћи рјешење. Због тога Могеринијева и Хан очекују да лидери у БиХ без одгађања постигну компромис у најбољем интересу БиХ.

"Одржавање избора и спровођење резултата гласања, укључујући и одговарајуће функционисање институција, темељни су демократски захтјеви за било коју државу која жели приступити ЕУ", наводи се у изјави Могеринијеве и Хана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана