Могерини: Вољела бих да знам шта ће бити у БиХ

Агенције
Могерини: Вољела бих да знам шта ће бити у БиХ

Брисел - Политику проширења Европске уније на Западни Балкан треба наставити, али конкретни кораци у процесу зависе од реформи у земљама кандидатима, поручила је данас новоименована шефица европске дипломатије Федерика Могерини посланицима Европског парламента.

"Мало је мјеста у Европи где ЕУ игра тако важну улогу као што је то Западни Балкан", рекла је Могерини обраћајући се члановима Спољнополитичког комитета ЕП у Бриселу и додала да је процеш проширења не само приоритет, него срж политике ЕУ.

Она је подсјетила да је недавно обишла све главне градове у региону како би потврдила да је проширење приоритет шестомјесечног италијанског председавања ЕУ и најавила да ће у Риму ускоро бити уприличен састанак Италије, Србије и Албаније на високом нивоу.

Могерини је додала да се током посјете Београду и Приштини видјела да у оба града постоји јака политичка воља да се дијалог о нормализацији односа настави, а досадашњи договори примјене.

Актуелна министарка иностраних послова Италије, која ће на функцију високе представнице ЕУ за спољну политику и безбједност ступити 1. новембра, је указала да конкретни кораци у процесу проширења зависе од реформи у земљама кандидатима, и при том се посебно осврнула на Босну и Херцеговину.

"Вољела бих да знам шта ће бити у Босни након октобарских избора, а вјерујем да би и тамношњи народ то волио да зна", рекла је Могерини одговарајући на посланичко питање и изразила наду да ће се послије избора приступити уставним реформама.

Говорећи о Македонији, она је указала да не само Скопље, већ и други морају да покажу политичку вољу да се спор око уставног имена оконча.

"Да имам идеју како да се тај проблем ријеши, добила бих Нобелову награду", рекла је италијанска министарка.

Говорећи о изградњи ''Јужног тока'', који Италија подржава, Могерини је указала да би тај гасовод могао да знатно допринесе енергетској безбједности ЕУ, али да мора да испуни све техничке и политичке услове.

"Немојмо се заваравати, то је и политички проблем јер се политичка ситуација промијенила због руске агресије на Украјину", поручила је она.

Могерини ће се крајем овог мјесеца још једном појавити у ЕП како би званично представила свој програм, а посланици ће након тога гласати о њеном именовању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана