Mogerini: U martu preporuka za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji

Srna
Mogerini: U martu preporuka za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji

Sarajevo - Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini najavila je danas u Sarajevu da će u martu dati preporuku Savjetu ministara inostranih poslova EU da odobri BiH stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Izvjestiću Savjet ministara EU u martu i moja preporuka će biti da se donese odluka u tom smislu. U ovom trenutku ne mogu predviđati kakva će biti odluka Savjeta EU i kada će biti donesena", rekla je Mogerinijeva na konferenciji za novinare nakon sastanaka sa zvaničnicima institucija BiH.

Ona je naglasila da je usvajanje Izjave o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH "istorijski datum" i "izuzetno važan dan" za BiH, što je zajednička ocjena i svih predstavnika domaćih vlasti sa kojima je danas razgovarala u Sarajevu.

"Dešavanja proteklih mjeseci u BiH predstavljaju pozitivan pomak i reagovanje na inicijativu EU iz decembra prošle godine. Ovo je istorijski trenutak i dostignuće, te polazište i ključna tačka za provođenje reformi koje će biti najteži dio zadatka", navela je Mogerinijeva.

Ona je poručila da BiH ne smije više priuštiti politički zastoj koji je previše dugo trajao.

"Na svim nivoima vlasti treba, bez odlaganja, napraviti plan i program provođenja socio-ekonomskih reformi u skladu sa Sporazumom o rastu i zapošljavanju", rekla je Mogerinijeva i dodala da BiH treba da se usmjeri i na pitanja tržišne ekonomije, pravne države i izgradnje povjerenja, jačanja administrativnih kapaciteta i efikasnosti institucija.

Ona je istakla da postoji politička volja u BiH i snažna volja iz Brisela da se krene naprijed u taj proces što bi dalo pozitivne konkretne korake za građane.

Odgovarajući na pitanje koliko će biti bolne reforme za BiH na evropskom putu, Mogerinijeva je rekla da ne postoji lista zahtjeva iz Brisela za BiH.

"Ključni element odnosa između BiH i Brisela nije odnose žučitelja i đakaž, niti mi dajemo ikakve domaće zadatke. Naime, reforme koje će se provoditi biće rezultat političke odluke usaglašavanja institucija u skladu sa potrebama građana BiH. Vrsta reformi, dinamika provođenja i njihova suština će zavisiti isključivo od interesa građana BiH", poručila je Mogerinijeva.

Ona je naglasila da se reforme ne provode u BiH zato što to traži Brisel, već zato što to traže građani od svojih političkih lidera.

"Ne želimo imati jedan takav odnos gdje će se zahtijevati i tražiti. Ne znam kako je to bilo u prošlosti, ali u ovom trenutku to nije slučaj. Iskustva zemalja koje prolaze kroz proces pristupanja i onih koje su već zemlje članice EU je da moraju proći kroz manje ili više teške reforme, a vrlo često smo slušali izgovore da se to radi zato što to Brisel od nekoga očekuje", dodala je Mogerinijeva.

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku napominje da je to dovelo de nepopularonosti EU i predstavlja prebacivanje krivice.

"To važi i za zemlje članice i za one koje će to postati. Moramo razumjeti da se reforme dešavaju ne zato što to neko traži ili zahtijeva, već da bi se obezbjedila održivost i perspektiva za mlade ljude ove zemlje", rekla je Mogerinijeva.

Ona kaže da je u svom obraćanju u Parlamentarnoj skupštini BiH naglasila da razlog za reforme nisu zahtjevi Brisela, već statistički podatak da 60 odsto mladih ljudi u BiH nema posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana