Модис потврдио кредитни рејтинг БиХ Б3 са стабилним изгледима

Срна
Модис потврдио кредитни рејтинг БиХ Б3 са стабилним изгледима

Сарајево - Међународна агенција за оцјену кредитног рејтинга "Модис инвеститорс сервис" потврдила је кредитни рејтинг БиХ "Б3 са стабилним изгледима", саопштено је из Централне банке БиХ.

У прилог потврђеном кредитном рејтингу аналитичари агенције "Модис" истичу стабилан економски раст БиХ, иако структурни изазови, у које се убраја висока незапосленост, негативно утичу на економску снагу БиХ.

Аналитичари наводе да је БиХ умјерено задужена и са релативно ниским каматним издацима, што доприноси њеној фискалној снази, те додају да тренутна политичка нестабилност не доприноси ефикасности у доношењу и спровођењу одлука, а да то посебно утиче на спровођење договореног програма реформи.

Оцјена "стабилних изгледа" заснована је на очекивању да ће БиХ наставити испуњавати услове, првенствено Међународног монетарног фонда за повољно спољно финансирање које ће омогућити потребну финансијску и техничку помоћ за постепено спровођење Реформске агенде.

"Модис" очекује да ће власти наставити напредак у вези са ЕУ интеграцијама, нарочито у свјетлу недавно објављене стратегије Европске комисије за западни Балкан, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана