Модерни тероризам на Балкану(2): Могући напади терориста на мисије САД, NATO и ОС у БиХ

Превод: Борис Ђурић
Модерни тероризам на Балкану(2): Могући напади терориста на мисије САД, NATO и ОС у БиХ

Брисел - Исламски фундаментализам је још пријетња безбједности у БиХ, а постоје тврдње да се терористи припремају за нападе усмјерене ка дипломатским мисијама САД, базама NATO или Оружаним снагама БиХ које учествују у операцијама у иностранству.

Наведено је то у анализи рађеној за потребе безбједносних служби у Бриселу од 6. јуна ове године која носи назив "Модерни тероризам на Балкану: Права пријетња безбједности у Европи", а која је у посједу "Гласа Српске".

- У БиХ је дошло до пораста популарности фундаменталистичких трендова и повећања броја сљедбеника "Алахових ратника" којих, према процјенама, на територији те земље сада има око 10.000. Извори у БиХ тврде да екстремисти врше обуке у близини Мањаче, на граници РС и ФБиХ код Теслића и у околини Зенице - пише у анализи.

Додаје се да су послије арапског прољећа у Египту многи противници свргнутог режима пуштени из затвора, а међу њима је и Имад ал-Мисри, Египћанин, вођа јединице "Ел муџахедин" и припадник египатске фракције Аз Завахирија, који је почео пропагирање правила радикалног ислама одмах послије повратка у Босну.

- Нарочито БиХ је постала мјесто продирања многих терористичких организација и поприште борбе различитих муслиманских држава за утицај на ту земљу - пише у анализи.

Многи експерти који се баве овом темом тврде да везе између балканских екстремиста и терористичких мрежа широм свијета нису замрле до данас.

- Терористи из различитих организација проналазили су склониште у "базама за муџахедине" у БиХ и Србији. Чињеница да терористичке базе постоје на територији југоисточне Европе представља праву пријетњу европској безбједности. Овај феномен не треба потцјењивати јер, према многим експертима, Балкан још има заједницу спавача терориста који су припремљени и спремни да нападну циљеве у Европи и САД - пише у анализи.

Аналитичари настављају да упозоравају да се вјероватно мрежа "Бијеле Ал-Каиде" раширила на Балкану.

- У овој ситуацији од есенцијалне важности је да буду предузете компликоване акције са циљем борбе против те пријетње. Ова борба треба да се води у виду међународне сарадње специјалних служби и полиције у склопу Европске мисије нарочито како су нове постјугословенске државе оствариле успјехе у процесима трансформације система - пише даље.

Наведено је да је, иако су послије потписивања Дејтонског уговора 1995. године, сви "Алахови ратници" требали напустити земљу, тек у 2007. години Влада у Сарајеву предузела је озбиљне кораке и одузела бх. држављанство за готово 400 муџахедина.

- Исламски фундаментализам је ипак још присутан у друштвеном и политичком животу БиХ. Полиција и безбједносне агенције спроводе активности на борби против тероризма у вези са исламским екстремистима. Једна од највећих операција изведена је у селу Горња Маоча, гдје дјелује муџахединска заједница коју су основали чланови јединице "Ел муџахедин" - пише у анализи.

Подсјећа се да је у тој операција названој "Свјетлост" учествовало 600 полицајаца и представника антитерористичких јединица и да је ухапшено неколико вехабија, укључујући вођу вехабијске заједнице Нусрета Имамовића.

Додаје се да су од 2006. године екстремисти оружје кријумчарили путем муслиманске заједнице у Аустрији и одатле пребацивали у БиХ.

У анализи се помиње и Суданац Елфатих Хасанеин, бивши дипломата који је имао блиске пријатеље међу политичарима у Сарајеву и који је скупљао фондове за куповину оружја за бошњачку војску у рату.

- Сматрао се главним банкаром власти у Сарајеву. Тврди се да је он био координатор терористичких група у централној Босни. Ти терористи су користили аутомобиле са дипломатским таблицама. Доказано је да су имали везе са "Ал-Каидом" и Осамом бин Ладеном, као и другим терористима који су планирали користити Босну као базу за организовање напада на циљеве у Западној Европи - пише у анализи.

Наведено је и то да су тек послије напада 11. септембра 2001. године на Свјетски трговачки центар у Њујорку политичари са запада схватили каква пријетња може доћи из овог дијела Европе.

- Тада је откривено да су ратници џихада који су се борили у БиХ имали везе са свјетским тероризмом. Четири од десет терориста одговорних за нападе 11. септембра 2001. борило се на територији БиХ и имали су држављанство ове земље. Постоје тврдње да је Мухамед Ата, најпознатији од свих атентатора, такође боравио у БиХ - пише у овој анализи.

Потом се наводе неки од терористичких напада по свијету у којима су учествовали муџахедини који су се борили у грађанском рату у бившој Југославији, попут хапшења у Њу Џерзију, Бечу, Њујорку, убиству два америчка војника на аеродрому у Франкфурту.

Анализа

Циљ ове анализе, објављене 6. јуна, је да испита савремени исламски тероризам на Балкану који је све јачи, посебно у БиХ. Аутор студије је др Данута Гибас-Крзак, пољски новинар и научник, који води истраживања историје Балкана и модерне историје Југоисточне Европе.

У анализи она препоручује да се комплексне радње борбе против пријетње тероризма обављају у сарадњи међународних служби и полиције, а у оквиру Мисије ЕУ.

Терористички напади у БиХ

1997. године на територији ФБиХ изведено 170 терористичких активности

1997. у експлозији ауто бомбе испред полицијске станице у Мостару рањено 50 особа

24. децембра 2002. један екстремиста убио хрватску породицу јер је "добио инструкције од Алаха"

2007. године исламски фанатик убио мајку јер није жељела да исповиједа ислам

2008. године полицајац погинуо и пет полицајаца рањено у терористичком нападу на полицијску станицу у Бугојну

2011. године напад на Амбасаду САД у Сарајеву  (крај)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана