Модерни тероризам на Балкану(1): Све јача терористичка мрежа на Балкану VIDEO

Превод: Борис Ђурић
Модерни тероризам на Балкану(1): Све јача терористичка мрежа на Балкану VIDEO

Брисел - Центри усмјерени на регрутовање терориста на Балкану још се успостављају, а нарочито у Босни и Херцеговини, Косову, Санџаку и Хрватској. Њихове активности се финансирају углавном од новца добијеног илегалном трговином дрогом.

Наводи се то у анализи рађеној за потребе безбједносних служби у Бриселу од 6. јуна ове године која носи назив "Модерни тероризам на Балкану: Права пријетња безбједности у Европи", а која је у посједу "Гласа Српске".

Активности

Наводи се да регионална терористичка мрежа још јача на Балкану и да шири утицај на територији Санџака, БиХ, Косова, Македоније и Албаније.

- Она постаје више радикална формирајући паравојне структуре које сарађују са "Ал-Каидом" и другим терористичким организацијама. Анализе израелских обавјештајних служби показују да исламске хуманитарне организације стално шаљу новац муслиманима бошњачког и албанског поријекла да формирају финансијску базу за будуће терористичке активности - пише у анализи.

- Што се тиче терористичких пријетњи, оне се не односе само на муслиманске фундаменталисте. Морамо узети у обзир и утицај иранских обавјештајаца на центре локалних власти. Колика је исламски фундаментализам пријетња безбједности, говори примјер напада Мевлида Јашаревића на америчку амбасаду у Сарајеву у октобру 2011. године - наводи се даље.

У анализи се објашњава да су још средином 2003. вође радикалних исламиста усвојиле план "Балканс 2020" којег је припремио Ајман ал-Завахири и према којем је Балкан један од центара исламског тероризма у Европи, што према стратегији "Ал-Каиде" треба да буде реализовано до краја 2020. године.

Истиче се да, иако су активности муџахедина на територији БиХ, без икакве сумње, замрле послије 1995. због појачавања антитерористичких активности САД, тај феномен не би требало да буде игнорисан, будући да је терористичка мрежа везана за муслимански фундаментализам почела да добија на важности на Балкану у 21. вијеку.

- Јачање њихових активности у западној Европи укључује дружење чланова "Бијеле Ал-Каиде" и припреме за терористичке нападе. Крајем августа 2003. добровољци словенског поријекла углавном са Косова и из БиХ спојили су се у једну групу, коју су звали "бијели ђаволи". Обучавани су за самоубилачке нападе на подручју Европе и у Израелу - пише у анализи, до које је "Глас Српске" дошао у Бриселу.

Наводи се да је већ до краја 2004. године око 200 терориста, старости између 20 и 25 година, било спремно за извршење напада.

- Они су обучавани у исламским земљама и ту обуку је платила јединица "Ал-Каиде" одговорна за подручје Балкана и Европе. Затим су послати на Косово и у Македонију, а 2005. године терористи самоубице су наставили обуку у сјеверном дијелу Албаније и на Косову - пише у анализи која се бави питањем пријетњи тероризма на Балкану.

Наводи се и то да су вјежбе водили британски инструктори, специјалисти за експлозив, које је плаћала албанска мафија, а при крају обуке будући терористи самоубице су се враћали у своје градове, гдје су постајали нека врста "успаваних терориста" "Ал-Каиде".

Везе

Позивајући се на извјештај америчких обавјештајаца, у анализи стоји да је у 2004. години на територији Албаније, Бугарске, Македоније, Косова и БиХ било око 6.000 људи који су имали директне или индиректне односе са "Ал-Каидом".

Британске антитерористичке јединице у Сарајеву су откриле везе између терориста који су поставили бомбе у Лондону 5. јула 2005. године и чланова босанских ћелија.

У анализи се истиче да је као резултат тих сазнања уништена терористичка група "Максимус" на подручју кантона Сарајево. Ова група је била ћелија "Ал-Каиде" за сјеверну Европу, а њен лидер Мирсад Бекташевић, деветнаестогодишњи грађанин Шведске, био је путем интернета у контакту са Абу Мусаб ал-Заркавијем, вођом "Ал-Каиде" у Ираку.

У анализи се објашњава историјат настајања исламског тероризма на територији Балкана.

- Модерни исламски тероризам на Балкану узрокован је повећањем утицаја муслиманских фундаменталиста, нарочито у БиХ. Почеци исламског тероризма су повезани са радикалним трендовима у овој религији који су почели да се шире када су муџахедини стигли у БиХ да би учествовали у грађанском рату. Били су то религиозни фанатици, а многи од њих били су чланови терористичких организација као што је "Ал-Каида", "Хезболах", "Хамас" и "Ал-Гама ал-Исламија" - пише у анализи.

Наводи се да је значајан број "светих ратника" остао на територији БиХ послије грађанског рата и допринио развоју терористичке мреже.

Једно поглавље анализе названо је "Маџахедини на територији Балкана 1992-1995" и у њему се истиче да је најважнија мрежа за трансфер муџахедина из Авганистана у БиХ дјеловала на линији Беч - Загреб, а потом путем Исламског културног центра у Милану.

- Муслиманске јединице које су се бориле на територији БиХ биле су координисане од стране канцеларије Ајмана ал-Завахирија, која је успостављена 1991. године у Софији. Захваљујући тој канцеларији Ајман ал-Завахири је био у стању да надгледа терористичке операције на Балкану. Године 1996. почела је да дјелује нова ударна јединица терориста самоубица, коју чине млади Босанци. Ова група је успостављена јер су вође и команданти "Ал-Каиде" одлучили да регрутују нове терористе међу Словенима и формирају "Бијелу Ал-Каиду" коју је теже идентификовати због европејског изгледа њихових чланова - пише у анализи.

Осама бин Ладен

Више доказа изашло је на видјело који потврђују да је Осама бин Ладен боравио у БиХ и да се срео са властима на највишем нивоу.

У анализи пише да је Бин Ладену 1993. године издат бх. пасош у Амбасади БиХ у Бечу, гдје се појавио у друштву Адуниџа Мехреза, који је учествовао у нападима на америчке амбасаде у источној Африци (Кенија и Танзанија) пет година касније.

Према наводима Рохана Гуанаратне, вођа "Ал-Каиде" Осама је био у БиХ од краја 1992. до почетка 1993. када је организована обука за муџахедине у близини Тузле.

Као свједок наводи се Раната Флато, новинар магазина "Шпигл", која се срела са Бин Ладеном 1994. испред канцеларије Алије Изетбеговића.

Новинарка је примијетила како Бин Ладен перфектно прича на енглеском језику и да јој је током разговора признао да је дошао у БиХ да доведе исламске добровољце.

(наставиће се)


A small group of Bosnian fighters pledge to... by webavaz

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана