Moderni autoput pušten u saobraćaj

Marijana Miljić
Moderni autoput pušten u saobraćaj

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Boris Tadić juče su svečano pustili u saobraćaj posljednju dionicu autoputa Banjaluka - Gradiška.

Prethodno je ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Srebrenka Golić uručila upotrebnu dozvolu direktoru preduzeća "Autoputevi RS" Dušanu Topiću.

Svečanost povodom otvaranja dionice od Mahovljana do Gradiške duge 26,5 kilometara održana je na dijelu autoputa u mjestu Čatrnja kod Gradiške. Puštanjem u saobraćaj ove dionice autoput Banjaluka - Gradiška stavljen je u funkciju u cijeloj dužini od 32 kilometra. Kompletan autoput koštao je 320 miliona maraka, a cijena po kilometru na dionici Mahovljani - Gradiška iznosila je 7,5 miliona KM. Izvođač radova bila je kompanija "Integral inženjering" iz Laktaša.

Građevinarima je preostalo da završe petlju u Mahovljanima, na koju će biti spojen budući autoput Banjaluka - Doboj. Dok petlja ne bude sagrađena, neće biti biti naplaćivana.

Da bi prvi autoput u Srpskoj bio povezan sa autoputem Beograd - Zagreb neophodna je i izgradnja mosta na Savi na granici sa Hrvatskom, za koju bi uskoro trebalo da bude izabran izvođač radova.

Dodik je rekao da je izgradnja autoputa Banjaluka - Gradiška komunikacijski i civilizacijski iskorak za RS i da je time ostvaren san mnogih njenih građana.

- Novoizgrađeni autoput je važan za cijelu RS. Srpska nije odustajala od njegove realizacije ni kada je to bilo logično, jer zemlje koje su zahvaćene krizom ne znaju za ovako velike projekte. Mi smo u roku izgradili ovaj put i na to smo ponosni - kazao je Dodik.

On je istakao da autoput nije bilo lako izgraditi i da je u njega uloženo mnogo napora.

- Bilo je mnogo onih koji su osporavali njegovu realizaciju. Volio bih da nekog od njih vidim danas ovdje, ali nema ih, naravno. Oni će nastaviti da govore, jer ne vide dovoljno, ali oni su sami svoj problem. Mi nastavljamo da radimo dalje, ne smijemo da stanemo - rekao je Dodik.

On je izrazio zahvalnost svima koji su vjerovali u izgradnju autoputa, ali i onima koji su taj projekat osporavali.

- Zahvalan sam i onima koji su ovo osporavali, jer su bili dovoljan razlog da nas isprovociraju da ne odustanemo - rekao je Dodik.

Predsjednik RS je istakao da je autoput sagrađen po najboljim standardima i da stanovnicima Srpske nudi sasvim novu perspektivu.

- Autoput Banjaluka - Gradiška omogućiće RS lakši put ka evropskim destinacijama, a Banjaluka će biti mjesto do kojeg se lakše dolazi. Vlada RS će nastaviti da ulaže u infrastrukturu, jer bez saobraćajnih spojeva sa Srbijom i Hrvatskom nema ni ekonomske budućnosti i perspektive RS. Zato moramo da gradimo spojeve i mostove - rekao je Dodik.

On je izrazio želju da se "nađemo na mnogim drugim mjestima gdje ćemo otvarati ovakve projekte".

- Ponesite radost ovoga barem onoliko koliko je ja nosim. Ja sam danas radostan čovjek, jer iza nas ostaje važan projekat - poručio je Dodik.

Tadić je rekao da je počastvovan što prisustvuje otvaranju prvog autoputa kroz Srpsku i da je taj projekat važan ne samo u simboličkom, nego i u funkcionalnom smislu.

- Izgradnjom infrastrukture stvaraju se uslovi i za nova radna mesta, a zapošljavanje je najvažnije pitanje kojim se vlade Srbije i RS bave i moraju baviti - rekao je Tadić.

On je naglasio da će novoizgrađeni autoput biti direktna veza Srpske sa autoputom Beograd - Zagreb i panevropskim koridorom 10.

- Za Srbiju je od izuzetne važnosti da skrati put prema RS i Banjaluci. Zajedno sa predsednikom Dodikom realizujemo projekte izgradnje infrastrukture, koji treba da povežu srpski narod sa obe strane Drine. Nastajaćemo da se RS i Srbija infrastrukturnim projektima i autoputevima povežu i kod Bijeljine i Višegrada - rekao je Tadić.

Premijer RS Aleksandar Džombić izjavio je da je izgradnja autoputa Banjaluka - Gradiška najveći projekat koji je Srpska realizovala.

- Izgrađena je moderna saobraćajnica koja Banjaluku povezuje sa regionom. Izgradnjom autoputa domaće firme dokazale su da imaju sposobnost i iskustvo da realizuju velike projekte. Mi smo Vlada kontinuiteta i završavamo ono što je prethodna započela - rekao je Džombić i dodao da je Vlada u potpunosti posvećena i izgradnji autoputa Banjaluka - Doboj, jer ti projekti i novi autoputevi podstiču razvoj RS i njene privrede.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović kazao je da je Srpska izgradnjom autoputa Banjaluka - Gradiška pokazala da je sposobna za realizaciju velikih projekata.

- Srpska je autoput izgradila sopstvenim snagama, poštujući najviše standarde. Izgradnjom mosta na Savi autoput Banjaluka - Gradiška biće spojen sa autoputem Beograd - Zagreb, čime će Beograd biti još bliži Srpskoj - istakao je Čubrilović.

Svečanom otvaranju autoputa prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora u BiH, političkog i javnog života RS i veliki broj stanovnika Gradiške i Banjaluke.

Kusturica

Otvaranju autoputa prisustvovao je i proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica, koji je rekao da je RS odgovorila zadatku koji je postavila Evropa da se razvijaju regije i da je pri tome zaštićen nacionalni identitet.

 - Kao dječak sam sanjao da brzo dođem do Evrope i to kvalitetnim putem. Ti snovi nisu ostvareni, jer uslovi nisu bili dobri. Ima li boljeg obrasca za jednu regiju na teritoriji Balkana nego da se političke ideje jednog čovjeka usklađuju sa nacionalnim interesima te regije i da se dolazi do ovakvih rezultata - rekao je Kusturica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana