Mnogo krivaca za loše pravosuđe

Ž. D.
Mnogo krivaca za loše pravosuđe

Sarajevo - Dom naroda Parlamenta BiH nije juče podržao izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH za 2015. godinu, na čiji su rad, kao i rad cijelog pravosuđa, delegati iznijeli veliki broj primjedbi.

Šef Kluba srpskih delegata Sredoje Nović iz SNSD-a istakao je da u pravosuđu postoji mnogo problema i da osim VSTS-a odgovornost za to snosi i Parlament BiH.

- Godinama se povlačimo oko reforme pravosuđa i dokle smo došli, ni korak nismo makli naprijed - rekao je Nović.

Delegat Ognjen Tadić iz SDS-a smatra da ne postoji politički dogovor u BiH za rješavanje problema u pravosuđu, dok je hrvatski delegat Mario Karamatić optužio pravosuđe da je korumpirano. Dom naroda je podržao zahtjev parlamentarne Ustavnopravne komisije da Savjet ministra BiH bude zadužen da u parlamentarnu proceduru uputi prijedloge izmjena relevantnih zakona kojima bi bilo regulisano pitanje objave podataka o imovinskim kartonima nosilaca sudskih i tužilačkih funkcija.

Nović je tokom aktuelnog časa ocijenio da dva čovjeka u Obavještajno-bezbjednosnoj savjetodavnoj službi Savjeta ministara BiH nisu dovoljna za obavljanje poslova.

- Poštujem njihov profesionalizam, ali nisam uvjeren da jedan ili dva čovjeka mogu da obavljaju sve ono što treba - rekao je Nović i ocijenio da treba preduzeti dodatne korake kako bi se omogućilo da izvršna vlast daje smjernice Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH.

Dom naroda je raspravljao i o izvještaju Evropske komisije o BiH za 2016. godinu, a delegat iz SNSD-a Nebojša Radmanović ocijenio je da je loše što je BiH samu sebe dovela u poziciju da raspravlja o onome što su o BiH napisale birokrate iz Evropske komisije.

Delegati su završili procedure usvajanja Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH. Time su stečeni uslovi za objavljivanje u "Službenom listu BiH" i njegovu primjenu od polovine februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana