Многи већ мјеркају фотељу шефа СДС-а

Дарко Момић
Многи већ мјеркају фотељу шефа СДС-а

Бањалука - Предсједник СДС-а Вукота Говедарица послије октобарских избора, без обзира на резултат, више неће бити на челу те странке.

Члан 47. Статута СДС-а ка‘е да “предсједник СДС-а истовремено с обављањем ове функције не мо‘е обављати функцију предсједника Републике Српске”, што значи да ће Говедарица у случају изборне побједе морати да одступи са чела СДС-а.

Иста судбина га чека и ако на изборима до‘иви неуспјех, само што га у том случају неће Статут “присилити” да одступи са мјеста предсједника, већ изборни пораз.

Према тврдњама извора “Гласа Српске” из врха ове странке, Говедарица је најбли‘им сарадницима већ рекао да ће у случају изборног пораза поднијети оставку из моралних разлога и у знак одговорности, иако је увјерен у побједу.

Наш саговорник тврди да се у СДС-у већ зна ко су најозбиљнији кандидати за новог предсједника, као и ко се потајно нада да би могао да наслиједи трон шефа СДС-а.

- Потпредсједник СДС-а и градоначелник Бијељине, Мићо Мићић, у оба случаја се види као насљедник Говедарице и већ увелико мјерка фотељу шефа СДС-а. Поред њега, постоји јака струја унутар ове странке која сматра да је вријеме да Мирко Шаровић коначно засједне на чело СДС-а, а у игри за лидера странке поново би могао да се нађе и начелник Лопара Радо Савић, који је био један од кандидата за ту функцију након што је Младен Босић одступио са чела СДС-а, а ‘ељу да засједне на чело СДС-а не крије ни функционер добојског СДС-а и донедавни потпредсједник ове странке, Борис Јеринић - тврди наш извор.

Додаје да у овом тренутку нема ниједног аспиранта, нити потенцијалног кандидата за шефа СДС-а из Крајине, истичући да то додатно доприноси јачању тезе о антикрајишком карактеру СДС-а.

- Међутим, огроман број људи у СДС-у сматра да нико из Крајине не заслу‘ује да буде на челу СДС-а. Унутар СДС-а према кадровима из Крајине гаје неповјерење, а посљедњем предсједнику СДС-а с ових простора Драгану Чавићу још није опроштено то што је 2006. године дао мандат лидеру СНСД-а Милораду Додику, иако је то тада био др‘авнички потез с обзиром на околности у којима је била Република Српска. Али, много веће неповјерење унутар СДС-а према кадровима из Крајине изазвали су Огњен Тадић и Ненад Стевандић. За разлику од Чавића, који јесте напустио СДС и формирао своју странку, али није промијенио страну јер је и даље један од нај‘ешћих опозиционара, њих двојицу у СДС-у сматрају партијским издајницима зато што су захваљујући СДС-у изградили своје политичке позиције, а онда напустили СДС, формирали своје странке и пришли супротном табору - објашњава наш саговорник.

Он додаје да је могуће да ће Говедарица, позивајући се на члан 48. Статута СДС-а, овластити некога од потпредсједника да га замјењује, а то би најприје опет могао бити Мићић.

  • У прилог овој тврдњи иде и чињеница да генерални секретар СДС-а Игор Остојић из Бијељине слови као Мићићев кадар, а већ се зна да ће Остојић, у случају Говедаричине изборне побједе, бити његов шеф кабинета, а тиме и директна веза са странком и дешавањима унутар СДС-а - тврди наш саговорник.

Статут СДС-а

Вукота Говедарица тра‘и могућност да у случају изборне побједе изврда страначки статут и задр‘и контролу над странком. Једну од могућности види у члану 48. Статута СДС-а, који ка‘е да “предсједник СДС-а, по потреби, доноси одлуку који ће му од потпредсједника СДС-а помагати у обављању послова из надле‘ности предсједника СДС-а, као и то који га од потпредсједника замјењује у случају предсједникове привремене одсутности или спријечености”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана