Мљекарима мање новца, свињарима пунија каса

Анита Јанковић-Речевић
Мљекарима мање новца, свињарима пунија каса

Бањалука - Мљекари у Српској ове године добиће око пет милиона КМ мање на име подстицаја јер су надлежни одлучили да премије за млијеко умање за пет фенинга по литру, док ће више новца лећи на рачуне свињара који се годинама боре са нерентабилном производњом.

Договорено је ово јуче на састанку министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Бориса Пашалића и представника удружења пољопривредних произвођача из Српске, који је организован с циљем овогодишње расподјеле аграрног буџета у износу од 71 милион КМ. Након једночасовног засједања произвођачи су изашли задовољни јер ће Правилник о подстицајима за 2019. годину бити скројен по мјери већине.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић рекао је да је ресорно министарство уважило већину приједлога и сугестија произвођача, истичући да ће субвенције у повртларству и воћарству остати на истом нивоу, али ће расподјела средстава бити нешто другачија. Истакао је да разлога за славље имају свињари јер их очекују већи подстицаји, односно требало би да добију 45 КМ  по товљеној свињи, а 115 КМ по расплодној крмачи.

С друге стране, субвенције у мљекарству биће ниже пет фенинга по литри.

- Високе субвенције у мљекарству посљедица су најнижих откупних цијена млијека тако да дио средстава приликом откупа морају компензовати мљекаре. Сматрамо да умањење неће угрозити мљекарску производњу, док ће повећање субвенција свињарском сектору донијети просперитет - рекао је Маринковић и додао да су на састанку усвојени и приједлози према којима ће све гране производње у овој години имати максималне и минималне лимите у вези са додјелом подстицаја, а када је у питању обим производње, што до сада није био случај.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић рекао је да свињари имају разлог да буду задовољни јер су јуче, након дужег низа година,  чули добре вијести. 

- Обећано нам је повећање од десет одсто и на тов и на расплодне крмаче у односу на лани, тако да можемо рећи да нисмо долазили џабе на састанак - рекао је Маљчић.

Задовољство новим правилником није крио ни предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић.

- У Министарству су увидјели неправилности из претходних година и овај пут смо у потпуности задовољни са свим предложеним јер све што смо тражили отприлике је испоштовано. Новина је да смо добили субвенције за продају воћа у ФБиХ што је добро јер то до сада нисмо имали - рекао је Дојчиновић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац је истакао да је ситуација у мљекарском сектору веома тешка, те да је у РС од 1996. године до данас број произвођача смањен са 17.600 на 4.300, а сваки дан неко одустане од производње млијека.

- Министарство нам дугује око 7,5 милиона КМ из прошле године. Министар Пашалић је рекао да тај износ оптерећује буџет и предложио да се премија за млијеко смањи на 25 фенинга али да исплате буду редовне. Млијеко је социјална категорија и вјерујем да ћемо у наредном периоду са предсједником Владе, предсједницом Српске и ресорним министром наћи рјешење да се намакне тих пет милиона и да се мљекарски сектор покуша сачувати колико-толико - навео је Усорац.

Пашалић је рекао да је немогуће да се у свему усагласе јер су захтјеви пољопривредника већи него што је министарство у могућности да испоштује, али да је постигнут висок степен сагласности око најважнијих мјера.

- Изради правилника ћемо приступити одмах и очекујемо да ће бити објављен до краја овог мјесеца - рекао је Пашалић. 

Он је подсјетио да је једна од новина и та што ће ове године исплата подстицаја бити условљена уплатом доприноса.

- Пољопривредници имају обавезу да плаћају здравствено и пензионо  осигурање које мјесечно износи око 120 КМ, а од 22.000 корисника подстицаја свега 8.000 њих је до сада уплаћивало те обавезе - рекао је Пашалић.

Капиталне инвестиције

Стојан Маринковић је истакао да је ресорно министарство уважило њихове сугестије и увези са питањем капиталних инвестиција. 

- Имали смо доста притужби на начин обрачуна и исплате субвенција за механизацију у прошлој години и охрабрује чињеница да је министарство увидјело те проблеме. Ићи ће се и у израду правилника за механизацију и капитална улагања и вјерујем да ће се пракса из претходне године заобићи - рекао је Маринковић.

Борис Пашалић је додао да ће ове године бити издвојено и више новца за капитална улагања, односно 40 одсто више него прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана