Младић: Није ми судио суд, већ НАТО комисија

Горан Маунага
Младић: Није ми судио суд, већ НАТО комисија

ХАГ - Ви нисте суд, него НАТО комисија, била је реакција бившег команданта Главног штаба Војске РС генерала Ратка Младића након што је схватио којим током иде процес у Хашком трибуналу, који га је јуче осудио на доживотни затвор.

Шеф тима генералове одбране Бранко Лукић рекао је за „Глас Српске“ да је генерал Младић бурно реаговао у судници јер га је забољела лаж.

- Реакција генерала Младића је изазвана понашањем судског већа. Њега је заболела лаж, због чега је и говорио у судници да је лажно све оно што су судије износиле. Генерал им је на крају рекао да они нису суд, него НАТО комисија - рекао је Лукић.

Он је истакао да је очекивао ослобађајућу пресуду.

- Искрено сам веровао у то, али судско веће је само преписало пресуду Радовану Караџићу. Зато сам шокиран осудом на доживотни затвор. Толико сам резигниран да се осећам као да одбрана није била у судници ни изводила доказе. Горе од овога не може да буде, одбрана је добила материјал уз пресуду у кутијама. Биће много посла при састављању жалбе, за коју ипак верујемо да ће бити успешна - каже Лукић.

Генералов син Дарко, који је са мајком Босиљком присуствовао изрицању пресуде, пренио је за „Глас Српске“ ријечи свог оца након пресуде.

- Казао је да је све ово лаж, да је ово комисија НАТО-а и да покушавају криминализирати српски народ који се штитио од агресије. Мој отац је рекао да је 40.000 српских жртава суд игнорисао свих ових година. Нису морали да га избаце из суднице, али то не чуди након што су рекли да човек који је имао толике мождане ударе може уз притисак 180/80 нормално да прати суђење - рекао је Дарко Младић.

Упркос притисцима који трају годинама, надао се да ће суд смоћи снаге да донесе ослобађајућу пресуду.

- Ја сам то очекивао, али мој отац није. Био је љут због пресуде, иако је знао да ће бити осуђен без обзира на то што је одбрана доказала да није крив. Сада је моја мајка с њим и надам се да му се здравље неће погоршавати. Правда је замијењена ратном пропагандом - каже Младић.

Он је истакао да су хрватске и муслиманске снаге у протеклом рату биле пјешадија НАТО-а, која доноси хаос у свијет у намјери да њиме влада.

- То је криминална мисија која је већ донијела милионе жртава за чију смрт нико неће одговарати. У Сирији, Ираку, Авганистану, Либији и Украјини нема генерала Младића, али тамо и даље страдају милиони цивила у злочинима за које нико не одговара - рекао је Дарко Младић.

Пресуда и демонстрација силе

Генералу Младићу је изречена првостепена пресуда на коју право жалбе имају и тужилаштво и одбрана. Хашки трибунал је прогласио генерала Младића кривим на основу свих тачака оптужнице, осим једне, у којој су судије закључиле да није извршен геноцид у шест општина, већ само у Сребреници. У образложењу пресуде је наведено да је судско вијеће утврдило да је постојао свеобухватни удружени подухват да муслимани и Хрвати буду трајно уклоњени са територије, депортацијама, присилним исељавањем и застрашивањем, али да изјаве и понашање политичког руководства БиХ и Срба и докази не иду у прилог закључку да је геноцид био циљ удруженог злочиначког подухвата.

Генерал Младић је проглашен кривим као учесник три удружена злочиначка подухвата уз образложење да је значајно допринио извршењу геноцида над муслиманима у Сребреници, да је под његовом командом терорисано становништво Сарајева и да је наређивао узимање за таоце припадника мировне мисије Уједињених нација.

- Младић је имао намјеру да муслимани из Сребренице буду елиминисани убијањем неколико хиљада мушкараца и дјечака и присилним одвођењем жена, дјеце и старих мушкараца путем почињења геноцида, прогона, истребљења, убиства и присилног премјештања. Младић је имао намјеру да покрене и спроведе кампању гранатирања и снајперског дјеловања с циљем ширења терора међу цивилним становништвом Сарајева - навео је у образложењу пресуде предсједавајући судског вијећа Алфонс Ори.

Генерал Младић је ослобођен оптужби за четврти злочиначки подухват, који се односе на геноцид у шест општина - Фоча, Кључ, Котор Варош, Приједор, Сански Мост и Власеница.

- Младић није крив на основу тачке 1 која га терети за геноцид у шест општина. Није доказано да је циљ удруженог злочиначког подухвата био геноцид. Циљана група, која је убијена током рата, била је релативно мали дио Бошњака у цјелини, због чега није закључено да је циљ био њихово уништење у цјелини - истакао је Ори.

Образлажући кривицу на основу осталих тачака оптужнице судско вијеће је констатовало да је у Бањалуци, Бијељини, Фочи, Илиџи, Новом Граду, Палама, Приједору, Рогатици, Санском Мосту, Сокоцу и Власеници почињена депортација и присилно пресељење несрпског становништва и да је оно одвођено у логоре, гдје је мучено и држано у нехуманим условима.

Послије четрдесетак минута читања образложења пресуде затражена је пауза због Младићевог лошег здравственог стања. Иако је речено да ће пауза трајати пет минута, генерал Младић се у судницу вратио послије непуног часа. Његов бранилац Драган Иветић рекао је да је током паузе генералу Младићу три пута измјерен притисак и да је први пут био 175/76, други пут и 180/80 и трећи пут 180/80.

- Тражимо или да прекинете засједање или да одустанете од читања резимеа и прочитате пресуду како би био смањен ризик за Младићево здравље с обзиром на висину крвног притиска, јер може доћи до животне угрожености - рекао је Иветић.

Ори му је одговорио да је судско вијеће добило информацију да је Младићу трећи пут притисак био 170, а потом су судије одлучиле да наставе са читањем пресуде. Генерал Младић је на то негодовао и стојећи на свом мјесту узвикивао: „Лаж, лаж“, „Све прочитано је лаж“ након чега је по Оријевом налогу удаљен из суднице.

Иако се спекулисало да ли ће због нарушеног здравља присуствовати изрицању пресуде, генерал Младић је инсистирао да буде у судници.

- Види се да је лоше, баш лоше, али они имају начина да га мало подигну лековима. Приметили смо да се то дешавало и када га породица посећује. Он буде мало боље, али после тога буде веома лоше - рекао је Лукић.

Влада Србије недавно је на захтјев његових бранилаца и породице дала гаранције за Младићево пуштање на привремену слободу због лијечења, али још није добила одговор, нити је дозвољено српским љекарима да га прегледају у притворској јединици.

Није суд, већ правни монструм

Пресуда је изазвала гњев међу правним експертима, који су оцијенили да је Хашки суд показао да је пристрастан и да није мјесто на којем се дијели правда.

- Хашки трибунал није суд правде, већ правни монструм, измишљен, незаконито постављен од Савета безбедности, јер не би прошао на Генералној скупштини УН. Како је почео, тако ће и завршити - рекао је угледни београдски адвокат са великим искуством у Хагу Тома Фила.

Он је навео да би образложење суда било исто и за бившег предсједника СР Југославије и Србије Слободана Милошевића да је остао жив.

- Они су тај суд направили као антисрпски и поставили су неколико циљева - прво Слободан Милошевић, па Ратко Младић, па Радован Караџић, па Никола Кољевић, који се одлучио на неки други начин да реши проблем и касније Биљана Плавшић. Милошевић и Младић су им били главни. Зато је овај суд постојао и зато је морао да уради ово што је урадио. Судије у Хашком трибуналу није било брига за доказе, њих не интересује што је човек на самрти, то су људи без душе - рекао је Фила.

Горан Петронијевић, правни савјетник Радована Караџића, рекао је за „Глас Српске“ да су оптужбе и за Караџића и за генерала Младића готово идентичне, као и пресуде које су више политичке, а мање правне.

- Ново у пресуди Младићу је да Србија и њени званичници нису поменути, као што је био случај са ранијим предметима. Војислав Шешељ је у пресуди Караџићу поменут као члан удруженог злочиначког подухвата, а седам дана после тога је ослобођен. Из пресуде Младићу избачен је и командант Српске добровољачке гарде Жељко Ражнатовић Аркан. Сребренички геноцид има локални и тренутни карактер и то је и правно и теоретски неодрживо. Хашки трибунал ће у историји међународног кривичног права остати забележен као ретроградна појава - рекао је Петронијевић.

Професор уставног права из Бањалуке Миле Дмичић сматра да је пресуда политички, а не правни акт и манифестација силе.

  • Тиме је потврђена пристрасност, селективност и неправно одлучивање. Ријеч је о пресуђивању великих сила малим народима, који без обзира на то имају право на своје велике хероје, патриоте и легенде какав је и генерал Младић - истакао је Дмичић.

Биографија

Генерал Ратко Младић рођен је 12. марта 1943. године у селу Божиновићи код Калиновика.

Школовао се на Војној академији ЈНА у Београду. На приједлог Радована Караџића 12. маја 1992. године именован је за команданта Главног штаба Војске РС и на том положају је остао до 1996. године. Смијењен је у новембру 1996. године под притиском међународне заједнице и Хашког трибунала. Његова војна каријера у Војсци РС завршена је половином 1997, а пензионисан је 7. марта 2002. године.

Занимљивости

Генерал Ратко Младић је до одласка на паузу уз осмијех пратио читање образложења пресуде, а у појединим моментима је одмахивао главом изражавајући неслагање.

Прије уласка у судницу генерал Младић се прекрстио, а на реверу је носио Наталијину рамонду у знак сјећања на Дан примирја у Првом свјетском рату када су силе Антанте потписале примирје са Њемачком и тиме окончале рат. Овај цвијет угрожене врсте у Србији у ботаници је познат и као цвијет феникс јер и када се потпуно осуши, уколико га залијете, може оживјети. Наталијина рамонда добила је име по краљици Наталији Обреновић.

Хронологија

25. јул 1995.

Подигнута првобитна оптужница против Ратка Младића и Радована Караџића

26. мај 2011.

Ухапшен у селу Лазарево код Зрењанина у акцији коју су извеле Безбједносно-информативна агенција и Служба за откривање ратних злочина. Код себе је имао документа на име Милорад Комадић и био је у веома тешком психофизичком стању

31. мај 2011.

Након што је министарка правде Србије Снежана Маловић потписала налог о изручењу, авионом Владе Србије пребачен је из Београда у Хаг

4. јул 2011.

Први пут се појавио у Хашком трибуналу. Није се изјаснио о кривици, па је претресно вијеће у његово име унијело да се не осјећа кривим

16. мај 2012.

Почело суђење изношењем уводних ријечи тужилаштва. Уводну ријеч водио је тужилац Дермот Грум, а предсједавајући судског вијећа био је судија Алфонс Ори

26. фебруар 2014.

Завршено извођење доказа оптужбе

15. април 2014.

Претресно вијеће одбацило захтјев Ратка Младића за ослобађање од оптужби

24. јул 2014.

Жалбено вијеће одбацило жалбу одбране Ратка Младића (поднесена повјерљиво у односу на тачке оптужнице 1 и 2 - геноцид)

19. мај 2014 - 16. август 2016.

Извођење доказа одбране

5 - 15. децембар 2016.

Изношење завршних ријечи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана