Младен Иванић: Уговор неће проћи без сагласности цркава

Ж. Д.
Младен Иванић: Уговор неће проћи без сагласности цркава

Сарајево - Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је у петак да приједлог уговора између БиХ и Исламске заједнице неће добити његову подршку ако га не подрже Српска православна и Католичка црква.

- Уговор мора разматрати Предсједништво БиХ и он неће бити одобрен док се са њим не усагласе двије цркве. Нема шансе да било која вјерска заједница буде привилегована. Будите увјерени да ће права три религије у БиХ бити идентична - казао је Иванић за "Глас Српске".

У приједлогу уговора који је усвојио Савјет министар БиХ наведено је да се у јавном и приватном сектору вјерујућим Бошњацима омогућава право на слободно вријеме за обављање џуме-намаза и ифтара и сехура, обављање молитве, избор прехране, одијевања и изгледа. Готово ништа од тога није садржано у уговорима са СПЦ и Ватиканом.

- Ако су дигли руке и нешто убрљали, нека се они перу - рекао је Иванић одговарајући на питање како коментарише чињеницу да су министри из СДС-а Мирко Шаровић и Драган Мектић, који су коалициони партнери његовог ПДП-а, дигли руке за уговор.

Мектић није желио да говори због чега је подржао спорни уговор.

- Не дајем изјаве за жуту штампу и таблоиде. За "Глас Српске" и РТРС не дајем изјаве. Ви сте војно крило СНСД-а - поручио је Мектић јавном сервису и најстаријем дневном листу у БиХ.

Шаровић није одговарао на наше позиве. Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић рекао да се производ дјеловања министара из Савеза за промјене зове издаја.

- Није новост да у ФБиХ постоје халал производи, али уговор између БиХ и Исламске заједнице, који је усвојен на прошлој сједници Савјета министара, уз све апсурде показује и да РС у Савјету министара представљају "халал министри" - рекао је Шпирић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана