Младен Грујичић, начелник Сребренице: Пројекти стоје због ината и политике

Ведрана Кулага
Младен Грујичић, начелник Сребренице: Пројекти стоје због ината и политике

Сребреница - Локална власт у Сребреници још чека обећани новац за реализацију пројеката које су намијенили за ту локалну заједницу, али из Савјета министара БиХ још нема никаквих информација.

Тврди то за “Глас Српске” начелник Сребренице Младен Грујичић, уз нагласак да је Савјет министара на чудан начин условио Сребреницу како да дође до обећаног новца.

Представници власти у Републици Српској затражили су љетос од Савјета министара да испуни обећање дато прије три године и уплати два милиона марака за развој Сребренице, а из Сарајева су тврдили да тај новац нису ни обећали.

То обећање је, како тврде локални званичници у Сребреници и појединци из институција на нивоу БиХ, дато у новембру 2015. године, када је у тој општини одржана инвестиционо-развојна конференција током које су најављена улагања од 13 милиона КМ за конкретне пројекте.

Два милиона је требало да стигну из Савјета министара, да би 4. септембра ове године, на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, на сједници донио одлуку о одобравању новца Сребреници за инфраструктурне пројекте у износу од пола милиона КМ, уз услов да средства буду реализована једногласном одлуком Скупштине општине.

- Савјет министара БиХ је донио одлуку о одобравању средстава Сребреници за приоритетне инфраструктурне пројекте утврђене једногласном одлуком Скупштине општине. Задужени су Министарство спољне трговине и економских односа БиХ и ресорна министарства, у складу с тим који пројекти буду предложени, за спровођење те одлуке - саопштено је из Савјета министара.

Саопштење је, наиме, стигло када је на сједници Скупштине, на којој је гласано о томе, један одборник био против, али не због кандидованог пројекта већ због тога што начелник није испунио раније обећање које му је дао.

Грујичић је јуче поновио да је већину ствари у вези са обећањима да ће Сребреница добити новац у протеклим мјесецима сазнао из медија. И данас, каже, нема званичних информација о томе да ли им је новац и одобрен.

- Нисмо добили никакав званични допис, а чули смо од неких на предизборним скуповима да је то завршено. Јасно је да у цијелој причи има опструкција. Вјерујем да ће будућа власт на нивоу БиХ имати више разумијевања за Сребреницу и све њене грађане - казао је Грујичић.

Подсјетио је да је доста времена прошло од када су обећања дата, али да Сребреница није добила ништа од онога што јој је обећано.

- Новац који бисмо уложили у пројекте највише би значио грађанима у удаљеним селима, јер су пројекти бирани да би им било помогнуто за асфалтирање путева и да би успоставили бољу комуникацију са Сребреницом - закључио је Грујичић.

Он је поновио да је за њега апсурдно то што Сребреница није добила новац јер од 19 одборника само један није гласао за те приједлоге, али не због неслагања са тим пословима већ, како је раније казао, што начелник није испунио ранија обећања према њему.

Очекивања

Младен Грујичић је истакао да тренутно није оптимиста у вези са добијањем обећаног новца.

- Надам се да ће стићи барем у току наредне године, јер нам пројекти стоје док надлежни често мудрују са нечим - казао је Грујичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана