Mladen Grujičić, kandidat srpskih stranaka za načelnika Srebrenice: Srebrenicu hitno moramo izvući iz okova politike

Krstina Ćirković
Mladen Grujičić, kandidat srpskih stranaka za načelnika Srebrenice: Srebrenicu hitno moramo izvući iz okova politike

Prvi korak u Srebrenici mora biti uklanjanje diskriminatorske politike, a zatim treba uspostaviti bolju saradnju s Vladom RS i drugim nivoima vlasti u BiH. Srebrenicu moramo depolitizovati i više raditi na zajedništvu i suživotu, uz uvažavanje različitosti i kulturnog nasljeđa.

Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" Mladen Grujičić, koji je nedavno promovisan u zajedničkog kandidata srpskih stranaka za načelnika Srebrenice.

* GLAS: Koliko je značajno za srpski narod na području Srebrenice da poslije 17 godina apsolutne bošnjačke vlasti za načelnika opštine bude izabran Srbin?

GRUJIČIĆ: To ima ogroman značaj, jer već 17 godina srpski narod u Srebrenici trpi posljedice diskriminatorskog odnosa predstavnika lokalne bošnjačke vlasti. Sve te godine Srbi su predstavljani kao oni koji ne poštuju druge, koji nisu sposobni da vode opštinu, koji bi protjerali Bošnjake, porušili Memorijalni centar u Potočarima i ugrožavali Bošnjake koji ovdje žive. Takve pogrešne kvalifikacije je, nažalost, prihvatala i međunarodna zajednica, koja je omogućila da 17 godina manjina vlada većinom. Spreman sam da, ukoliko pobijedim, radom demantujem sve ružne kavlifikacije na račun Srba.

* GLAS: Šta je najprije potrebno mijenjati u Srebrenici da bi život običnog čovjeka krenuo na bolje?

GRUJIČIĆ: Prvo treba ukloniti diskriminatorsku politiku, a zatim uspostaviti bolju saradnju s Vladom RS i drugim nivoima vlasti u BiH. Srebrenicu moramo depolitizovati i više raditi na zajedništvu i suživotu uz uvažavanje različitosti i kulturnog nasljeđa. Prirodna bogatstva Srebrenice treba iskoristiti da bi maksimalnu korist imali ljudi koji ovdje žive. Donatorska sredstva se moraju transparentnije raspoređivati i ravnomjerno ulagati u sva područja, što do sada nije bio slučaj.

* GLAS: Kako ocjenjujete rad aktuelnog načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića i šta mu najviše zamjerate?

GRUJIČIĆ: Najveće zamjerke Durakoviću upućujem zbog njegovog diskriminatorskog odnosa prema srpskom stanovništvu, koji je posebno izražen u favorizovanju bošnjačkih i nepriznavanju i omalovažavanju srpskih žrtava. Zbog diskriminatorskog odnosa i samovolje aktuelnog načelnika danas, nažalost, imamo opustošena srpska sela, jer u njima još nisu stvoreni uslovi za povratak, a malobrojni Srbi su uključeni u projekte koji su finansirani putem opštine. Malo se pažnje posvećuje mladim ljudima u Srebrenici, a za poslove angažuju penzionere. Sve to negativno utiče na međuljudske odnose i stvara se atmosfera besperspektivnosti i nesigurnosti, što udaljava i one koji bi željeli investirati u Srebrenicu.

* GLAS: Kako komentarišete Durakovićeve oštre, pa čak i uvredljive, reakcije na Vaš račun nakon što ste predstavljeni kao zajednički kandidat srpskih stranaka?

GRUJIČIĆ: Očigledno je da se Duraković uplašio jedinog srpskog kandidata, jer već pokušava da me diskredituje na najperfidnije načine. On nije svjestan da neistinama izaziva revolt u srpskom narodu, od kojeg, prije svih, očekujem podršku na predstojećim izborima.

* GLAS: Šta za Vas znači Durakovićeva izjava da bi Vašom pobjedom izgubile bošnjačke žrtve u Srebrenici?

GRUJIČIĆ: Žalosno je što iskusan i kvalitetan političar, kakvim se predstavlja, konstantno zloupotrebljava srebreničke žrtve zarad svoje afirmacije. Pitam da li on time želi da javno potvrdi da su srpske žrtve u Srebrenici već 17 godina gubitnici.

* GLAS: Kako gledate na kampanju koja je protiv Vas pokrenuta u federalnim medijima i u kojoj Vas optužuju da negirate i umanjujete zločine nad Bošnjacima, da veličate navodne ratne zločince i da ste radikalna osoba?

GRUJIČIĆ: Ponosan sam što sam Srbin i spreman sam da štitim srpske nacionalne interese, ali ne na način na koji to moji politički protivnici i njihove produžene ruke pokušavaju da predstave. Kao dugogodišnji predstavnik porodica srpskih žrtava u Srebrenici nikada nisam negirao zločine koji su počinjeni nad bošnjačkim narodom. Ne bih želio ni da komentarišem neistinu o mom navodnom veličanju ratnih zločinaca.

Rasipanje glasova

* GLAS: Prošle lokalne izbore odlučilo je rasipanje srpskih glasova, jer se kao nezavisni kandidat pojavio Radojica Ratkovac. Plašite li se ponavljanja tog scenarija, s obzirom na to da se već spekuliše da bi se mogao pojaviti novi Ratkovac?

GRUJIČIĆ: Ne plašim se, ali se nadam da do toga neće doći, jer bi to značilo produženje mandata Durakoviću i nastavak njegove samovoljne i diskriminatorske vladavine. Ako građanima Srebrenice odgovara da se i dalje iseljavaju, da budu predmet manipulacije i građani drugog reda, onda neka glasaju za nekog drugog, a ne za mene. Smatram da je svijest u srpskom biračkom tijelu na najvišem nivou. Očekujem apsolutnu podršku srpskih glasača i mandat u kojem ću potvrditi da se u Srebrenici može kreirati bolji život za sve ljude koji istinski žele da ovdje žive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana