Младен Грујичић, кандидат српских странака за начелника Сребренице: Сребреницу хитно морамо извући из окова политике

Крстина Ћирковић
Младен Грујичић, кандидат српских странака за начелника Сребренице: Сребреницу хитно морамо извући из окова политике

Први корак у Сребреници мора бити уклањање дискриминаторске политике, а затим треба успоставити бољу сарадњу с Владом РС и другим нивоима власти у БиХ. Сребреницу морамо деполитизовати и више радити на заједништву и суживоту, уз уважавање различитости и културног насљеђа.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" Младен Грујичић, који је недавно промовисан у заједничког кандидата српских странака за начелника Сребренице.

* ГЛАС: Колико је значајно за српски народ на подручју Сребренице да послије 17 година апсолутне бошњачке власти за начелника општине буде изабран Србин?

ГРУЈИЧИЋ: То има огроман значај, јер већ 17 година српски народ у Сребреници трпи посљедице дискриминаторског односа представника локалне бошњачке власти. Све те године Срби су представљани као они који не поштују друге, који нису способни да воде општину, који би протјерали Бошњаке, порушили Меморијални центар у Поточарима и угрожавали Бошњаке који овдје живе. Такве погрешне квалификације је, нажалост, прихватала и међународна заједница, која је омогућила да 17 година мањина влада већином. Спреман сам да, уколико побиједим, радом демантујем све ружне кавлификације на рачун Срба.

* ГЛАС: Шта је најприје потребно мијењати у Сребреници да би живот обичног човјека кренуо на боље?

ГРУЈИЧИЋ: Прво треба уклонити дискриминаторску политику, а затим успоставити бољу сарадњу с Владом РС и другим нивоима власти у БиХ. Сребреницу морамо деполитизовати и више радити на заједништву и суживоту уз уважавање различитости и културног насљеђа. Природна богатства Сребренице треба искористити да би максималну корист имали људи који овдје живе. Донаторска средства се морају транспарентније распоређивати и равномјерно улагати у сва подручја, што до сада није био случај.

* ГЛАС: Како оцјењујете рад актуелног начелника Сребренице Ћамила Дураковића и шта му највише замјерате?

ГРУЈИЧИЋ: Највеће замјерке Дураковићу упућујем због његовог дискриминаторског односа према српском становништву, који је посебно изражен у фаворизовању бошњачких и непризнавању и омаловажавању српских жртава. Због дискриминаторског односа и самовоље актуелног начелника данас, нажалост, имамо опустошена српска села, јер у њима још нису створени услови за повратак, а малобројни Срби су укључени у пројекте који су финансирани путем општине. Мало се пажње посвећује младим људима у Сребреници, а за послове ангажују пензионере. Све то негативно утиче на међуљудске односе и ствара се атмосфера бесперспективности и несигурности, што удаљава и оне који би жељели инвестирати у Сребреницу.

* ГЛАС: Како коментаришете Дураковићеве оштре, па чак и увредљиве, реакције на Ваш рачун након што сте представљени као заједнички кандидат српских странака?

ГРУЈИЧИЋ: Очигледно је да се Дураковић уплашио јединог српског кандидата, јер већ покушава да ме дискредитује на најперфидније начине. Он није свјестан да неистинама изазива револт у српском народу, од којег, прије свих, очекујем подршку на предстојећим изборима.

* ГЛАС: Шта за Вас значи Дураковићева изјава да би Вашом побједом изгубиле бошњачке жртве у Сребреници?

ГРУЈИЧИЋ: Жалосно је што искусан и квалитетан политичар, каквим се представља, константно злоупотребљава сребреничке жртве зарад своје афирмације. Питам да ли он тиме жели да јавно потврди да су српске жртве у Сребреници већ 17 година губитници.

* ГЛАС: Како гледате на кампању која је против Вас покренута у федералним медијима и у којој Вас оптужују да негирате и умањујете злочине над Бошњацима, да величате наводне ратне злочинце и да сте радикална особа?

ГРУЈИЧИЋ: Поносан сам што сам Србин и спреман сам да штитим српске националне интересе, али не на начин на који то моји политички противници и њихове продужене руке покушавају да представе. Као дугогодишњи представник породица српских жртава у Сребреници никада нисам негирао злочине који су почињени над бошњачким народом. Не бих желио ни да коментаришем неистину о мом наводном величању ратних злочинаца.

Расипање гласова

* ГЛАС: Прошле локалне изборе одлучило је расипање српских гласова, јер се као независни кандидат појавио Радојица Ратковац. Плашите ли се понављања тог сценарија, с обзиром на то да се већ спекулише да би се могао појавити нови Ратковац?

ГРУЈИЧИЋ: Не плашим се, али се надам да до тога неће доћи, јер би то значило продужење мандата Дураковићу и наставак његове самовољне и дискриминаторске владавине. Ако грађанима Сребренице одговара да се и даље исељавају, да буду предмет манипулације и грађани другог реда, онда нека гласају за неког другог, а не за мене. Сматрам да је свијест у српском бирачком тијелу на највишем нивоу. Очекујем апсолутну подршку српских гласача и мандат у којем ћу потврдити да се у Сребреници може креирати бољи живот за све људе који истински желе да овдје живе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана