Младен Босић, предсједавајући Представничког дома парламента БиХ: Политичка трговина згазила демократију

Жељка Домазет
Младен Босић, предсједавајући Представничког дома парламента БиХ: Политичка трговина згазила демократију

Сарајево - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, чак и када то није било свима очигледно, радио је у техничком мандату скоро двије трећине овог мандата, без јасно дефинисаних циљева и скупштинске већине, тврди предсједавајући овог дома Младен Босић (СДС).

У интервјуу за “Глас Српске” Босић наводи да је главни проблем функционисања одлазећег сазива парламента у томе што је, врло брзо пошто се оформила парламентарна већина, у њу умјесто Демократског фронта ушао Савез за бољу будућност који се углавном понашао као опозиција.

- Практично, сви почетни договори који су постигнути у вези са конкретним промјенама тиме су практично пали у воду - каже Босић.

ГЛАС: Овај мандат обиљежило је и осипање великих странака које су ушле у већину. У првом реду то је почело са СДА, па се наставило са СДС-ом. Како то коментаришете?

БОСИЋ: У питању је генерално стање у политици, али и у друштву гдје су дебело начете основне норме понашања. Почетком овог мандата куповином мандата и чувеном афером “папак” у Народној скупштини Српске легализовано је да посланици могу да се продају или да се нуде разним странама без обзира што су добили повјерење грађана на основу једне политике. То су радили без икаквих скрупула, јавно добијајући награду за то што прелазе у друге странке. Ако то постане правило у БиХ и РС онда ту нема ништа од демократије. Политика постаје обична трговина. Нажалост, чини ми се да је  то обиљежило претходни мандат.

ГЛАС: Зашто парламент није постигао боље резултате?

БОСИЋ: Не знам какви су подаци. Нисам их гледао. То ће се вјероватно на крају овог мандата сабирати. Интересантно је да су они који су све вријеме заговарали да се што мање ради на нивоу институција БиХ, па и парламента, сад кукају да парламент БиХ није донио више закона на нивоу БиХ. То је посљедица политичке борбе.

ГЛАС: Врло мало закона из Савјета министара је стизало у парламент. Како оцјењујете рад извршне власти?

БОСИЋ: Функционисање Савјета министара било је одређено непостојањем парламентарне већине. Ако не постоји та парламентарна већина јасно је да се не може договарати ништа. То је разлог што је Савјет министара релативно мало закона послао у процедуру. Понављам, с једне стране постоји захтјев за убрзаним доношењем закона, а са друге стране не постоји договор ни консензус на који начин то урадити. У сваком случају, овај парламент бар што се тиче погледа из Републике Српске се може похвалити да није пренио ниједну надлежност са Републике Српске на БиХ нити је нарушио уставни поредак БиХ.

ГЛАС: Зашто је одржано веома мало сједница комисија, а често није било ни кворума?

БОСИЋ: Постоји јасан и недвосмислен бојкот рада комисија од стране СНСД-а, а и комисије раде према парламентарној већини која није постојала.

ГЛАС: Парламент није усвојио ни оно што му је Уставни суд БиХ наложио, у првом реду измјене и допуне Закона о кривичном поступку и Закона о ОБА.

БОСИЋ: Посланици су независни људи који на рачун своје савјести и мишљења доносе одлуке и гласају о појединим стварима. Ту се не може направити никаква примједба јер парламентарци имају то право. У овом случају то се није поклапало са неким одлукама Уставног суда. Али, Уставни суд не може наредити парламентарцима како ће да гласају.

Без коментара о стању у СДС-у

ГЛАС: Били сте први човјек СДС-а. Да ли сте задовољни оним што се дешава у странци откако је Вукота Говедарица на њеном челу?

БОСИЋ: Нећу да коментаришем било шта што би СНСД и њихови савезници могли да представе као неко дешавање унутар СДС-а, поготово не у периоду када иду избори. Нисам задовољан прије свега што нисмо успјели да пребацимо онај потребан број гласова за побједу на предсједничким изборима прије четири године, јер сматрам да су тада постојали услови. Вјерујем да смо чак на неки начин и побиједили без обзира што је званичан резултат онакав какав јесте и што смо прихватили тај резултат. На нивоу РС тада су били сазрели услови за промјене. У овом тренутку ти услови су много бољи па стога вјерујем у промјене у октобру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана