Mladen Bosić: Čavić osniva beznačajnu stranku

Goran Maunaga
Mladen Bosić: Čavić osniva beznačajnu stranku

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić u intervjuu za "Glas Srpske" kaže da ne očekuje da će stranka čije je osnivanje najavio bivši predsjednik SDS-a Dragan Čavić biti značajna.

- Politika koju Čavić najavljuje da će voditi, i koju je vodio do 2006. godine u SDS-u, nije politika SDS-a. Iz SDS-a će otići oni koji vjeruju da će ta njegova politika, koja znači naklonost međunarodnoj zajednici a ne ispunjavanje zahtjeva glasača unutar RS, imati neki značajniji uspjeh - kaže Bosić.

* GLAS: Kako tumačite to što je Đorđe Miličević iz Šamca sada podnio ostavku na mjesto člana Glavnog odbora SDS-a iako je i prošle godine podnio ostavku na rad u svim organima stranke?

BOSIĆ: To u Šamcu je interesantna situacija. Miličević, koji je odselio iz Šamca i koji je bio u sukobu sa Opštinskim odborom u Šamcu i među najglasnijim zagovornicima smjene Dragana Čavića 2006. godine, sad prelazi kod Čavića. To su situacije koje nemaju veze sa ideološkom ili političkom sferom. To se vjerovatno radi na osnovu interesa koji ne dolaze iz politike.

* GLAS: Kako ocjenjujete najavu formiranja nove stranke koju će voditi bivši predsjednik SDS-a Dragan Čavić?

BOSIĆ: Ne očekujem da će to biti značajna, niti po brojnosti članstva bitna stranka. Pogotovo što politika koju Čavić najavljuje da će voditi, i koju je vodio do 2006. godine u SDS-u,  nije politika SDS-a. Prema tome, otići će jedan dio ljudi koji vjeruju da će ta njegova politika, koja znači naklonost međunarodnoj zajednici a ne ispunjavanje zahtjeva glasača unutar RS, imati neki značajniji uspjeh.

* GLAS: Zašto je nekima u međunarodnoj zajednici bitno da se osnuje još jedna stranka u RS?

BOSIĆ: U mnoge afere u kojima je bio Čavić duboko je umiješan jedan dio međunarodne zajednice, i to nije nikakva tajna. Oni su se čak trudili da to pokažu, javno, prilikom posjeta Banjoj Luci i najavljivanjem sastanaka sa Čavićem dok je on još bio član SDS-a. Smatram da ta nova stranka treba da pomogne da se promijene  stavovi SNSD-a kad su u pitanju reforme i budućnost BiH, odnosno da Dodik omekša svoje stavove.  

* GLAS: Kako tumačite najavljeno ponovno održavanje sjednice Skupštine SDS-a radi izbora novog rukovodstva SDS-a?

BOSIĆ: To je mašina koja je pokrenuta da se stalno SDS drži u nestabilnom stanju. Ta skupština SDS-a je zakazana i donesena je odluka da se bira novi Glavni odbor, odnosno novo rukovodstvo SDS-a. Stalnim podgrijavanjem istih tema i napada, prvenstveno na mene kao predsjednika stranke, pokušavaju da stranku drže u nestabilnom stanju ne bi li izvukli korist iz toga. SDS će do kraja godine definitivno raščistiti svoje odnose.  

* GLAS: Kako tumačite izbor Predraga Vulina za predsjednika Gradskog odbora SDS-a Banja Luka?

BOSIĆ: To je dio procesa koji je započeo raspuštanjem prethodnog Gradskog odbora. Ovo je bila Izborna skupština na kojoj nisam bio, ali sam informisan da je Vulin izbran na demokratski način između više kandidata u drugom krugu glasanja. Znači, to je volja članova Skupštine SDS-a. Znajući Vulina, tu odluku prihvatam kao kvalitetno rješenje.

Mandati

* GLAS: Jesu li bivši članovi Kluba SDS-a u Narodnoj skupštini RS Vojislav Gligić i Branislav Škobo vratili mandate?

BOSIĆ: Od Vojislava Gligića i Branislava Škobe nisam dobio nikakvu povratnu informaciju vezano za naš zahtjev za vraćanje mandata. Nigdje se o tome nisu oglasili, ali ja očekujem da vrate mandate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana