Мјештани пограничних мјеста у страху због миграната

РТРС
Мјештани пограничних мјеста у страху због миграната

Бијељинска полиција пронашла је у Јањи још 75 илегалних миграната. Међутим, посљедице мигрантског таласа највидљивије су у пограничним мјестима, уз границу с Хрватском. Једно од таквих је Изачић, код Бихаћа.

Мјештани варошице Изачић, на граници са Хрватском, данима су, кажу, преживљавали прави пакао. Непрегледне колоне избјеглица преплавиле су мјесто и овдје се данима задржале.

С мигрантима су стигли и проблеми. Провале у куће и крађе постале су дио свакодневице.

"Праве проблеме и у пољопривреди, а и нама, јер нас је страх заспати", каже Зејна Мазгић из Изачића.

Рамиза Викић додаје да су провалили врата у новоизграђеној кући у којој још увијек нико не живи, ту су преспавали двије ноћи и отишли.

Посебан проблем били су таксисти, који су за велике новчане суме, углавном ноћу, довозили мигранте са свих страна и остављали их у Изачићу.

Када су видјели да су у готово безизлазној ситуацији, мјештани су се организовали, и таксисте с мигрантима враћали назад.

"Има тих људи који не би требало да буду овдје. Шта ће овдје мигранти из Марока, Туниса, Ирана... Па у Ирану се не ратује", пита се мјештанин Ирфан Диздаревић.

Ипак, напорима локалне заједнице проблем је бар донекле стављен под контролу. На снази је, тренутно, како кажу, статус кво.

У Изачићу је данас мирно. Мигранти су из овог пограничног мјеста премјештени у прихватне центре у Бихаћу, међутим, становништво је и даље у страху, јер како кажу, питање је дана када ће колоне избјеглица поново кренути ка граничном прелазу.

За то вријеме, мигрантска криза појачава се и у Семберији. У бијељинском насељу Јања, које ријека Дрина дијели од Србије, пронађено је још 75 илегалних миграната, највише из Ирана.

"Ми смо неколико пута на Координационом тијелу упозоравали да неке од тих мушких особа имају ране са ратишта. Они су, значи, били рањавани током борбе и полиција има таква сазнања, и апелујемо на грађане да немају контакте с њима", каже градски менаџер Бијељине Милош Стевановић.

Ипак, грађане позивају да не паниче, јер ће и ови бити транспортовани у Сарајево, а затим у Бихаћ, и да у рјешавању новонастале ситуације полиција увелико ради.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана