Митровић: Српска ће донијети нови устав након избора

Срна
Митровић: Српска ће донијети нови устав након избора

Бањалука - Савјетник предсједника Републике Српске Славко Митровић најавио је да ће послије избора Српска донијети нови устав, јер су пропали сви покушаји у парламенту БиХ да се покрене иницијатива да се поставе основе дејтонске БиХ.

Он је оцијенио да је кључни проблем у БиХ управо непоштивање Дејтонског мировног споразума.

“Сви покушаји у парламенту БиХ показали су се као јалова прича, због чега је Српска припремила нови текст свог устава, који је у потпуности сагласан са Дејтонским споразумом и Уставном БиХ”, рекао је Митровић за Алтернативну телевизију.

У њему су, додао је он, набројане надлежности БиХ, и одредба у којој се наводи да све оно што нису надлежности БиХ, надлежности су Српске.

“То значи, и полиција и одбрана и индиректни порези и правосуђе и обавјештајна служба. Тај Устав Републике Српске треба да буде донесен на начин да Народна скупштина Републике Српске послије избора утврди приједлог новог устава, који је потребан јер постоји велики број амандмана и упути га на јавну расправу, односно на референдум”, најавио је Митровић.

Он је изјавио да је управо због непоштивања Дејтона, у БиХ ситуација којом нико није задовољан и из које се тешко види рјешење које ће бити прихватљиво за све у неком кратком року.

Митровић вјерује да би БиХ данас имала далеко већу стабилност и међусобно разумијевање да није било тих промјена.

“Нажалост, од 1997. године, од такозваних бонских овлаштења, почела је неправна промјена Дејтонског споразума као међународног уговора и ствари су отишле у кривом працу”, рекао је Митровић.

На питање да прокоментарише чињеницу да се у посљедње вријеме све више о БиХ али и Космету, оглашавају бивши међународни званичници, попут високих представника Педија Ешдауна и Волфганга Петрича, Митровић је рекао да су они међународни криминалци који су кршили међународни уговор без икаквих посљедица по њих.

“Ако имате међународни уговор попут Дејтона и ако намећете амандмане на уставе ентитета који су потписници тог уговора и Анекса четири, као Устава БиХ, што је радио Петрич, шта сте друго него криминалац. И отуда та прича шта ће се десити са БиХ ако се нешто деси на Косову. Највише се угроженим осјећају управо Петрич и Ешдаун”, нагласио је Митровић.

На констатацију да им се сада ништа не може, Митровић је то негирао подсјетивши на то колико је Ешдаун смјењивао људе у Републици Српској и да су били врло узнемирени када је покренута иницијатива прије неколико година да се у Лондону покрену поступци против њих.

“Они су кршили међународне уговоре, нису имали тај мандат и никакав Савјет за спровођење мира им га није могао додијелити”, додао је Митровић.

Он је истакао да све оно што је наметнуто, па и изгласано у парламенту БиХ нема уставни основ и да је привременог карактера.

“Не знамо колико ће та привременост трајати, али је чињеница да оно није донијело стабилност БиХ, па ни Бошњацима у чијем интересу је то рађено”, додао је Митровић.

Митровић је истакао да је и одлука која је омогућила конститутивност народа, измишљотина и фалсификат, јер је усвојена са по четири гласа за и против, те ју је Петрич амандманима уградио у ентитетске уставе, а коју федерални парламент никада није спровео.

Он је напоменуо да у том уставу нема Вијећа народа Републике Српске, који је опет наметнуо Петрич, с намјером да направи симетрију у структури ентитета.

Митровић је подсјетио на став Венецијанске комисије да се на ентитете, иако нису државе у формалном смислу, примјењује Бечка конвенција о праву међународних уговора, на основу које ентитети могу тражити заштиту својих права кроз једностране потезе.

“И овдје Републици Српској, чини ми се, неће преостати ништа друго него да спорна питања рјешава на такав начин. При томе, отворени смо и за дијалог и за расправу у парламенту БиХ, настојећи да она опстане, али као дејтонска”, рекао је Митровић.

На питање да ли се закаснило са оваквим намјерама, Митровић је рекао да ако се неко мири са постојећим стањем, онда није ни заслужио да се нешто промијени.

“Нећемо пристати на неправду и сматрамо да су се сада неке околности промијениле у међународним односима и у региону, да Република Српска може с правом још једном покушати да у парламенту БиХ ствари доведе на ниво Дејтонског споразма, односно Устава БиХ. Ако то не буде успјело, онда ће Српска морати да предузме кораке који јој стоје на располагању у складу са правом и међународним уговорима”, рекао је Митровић.

Подсјећајући на изјаве члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића који говори да предсједник Милорад Додик заговара промјену Дејтонског споразума, Митровић је рекао да Додик заговара његову примјену.

“Политика Младена Иванића је статус кво и антидејтонска. Он каже да не треба ништа дирати и да је позиција Српске заштићена. Она јесте заштићена Дејтоном. Али оваква каква је сада, ако опстане ова антидејтонска БиХ, Српска не може опстати, јер је пренесено финансирање на БиХ. Одговорност за економско-социјално стање остало је ентитетима, односно Српској, а при томе су ускраћена финансијска средства да она може функционисати”, сматра Иванић.

На питање да ли би подршка Хрватима у БиХ за трећи ентитет могла у будућности довести до њиховог “таргетирања” Посавине, Митровић је рекао да то није могуће из више разлога, подсјетивши на изјаве Драгана Човића који је више пута поновио да је Српска неупитна.

Митровић је истакао да када говори о правима Хрвата у БиХ, говори о промјенама федералног Устава.

Говорећи о Европској унији, Митровић је рекао да не вјерује да ће ико више, па ни БиХ, Србија, Македонија, Црна Гора постати чланице, јер ЕУ није више оно што је била прије десетак година и има своје проблеме.

Он је подсјетио да су неки озбиљни аутори, социолози и политолози, оцијенили да ће судбину ЕУ одредити рјешење мигрантске кризе.

“Кад би БиХ сутра добила кандидатски статус, требало би најмање десет година да постане чланица. За десет година нико не може предвидјети каква ће ситуација бити ни у свијету, ни у Европи”, напоменуо је Митровић.

На питање о ставу СНСД-а и њеног лидера Милорада Додика о разграничењу на Косову, Митровић је рекао да све оно што води трајном миру и стабилности у основи треба подржати.

Он тврди да је ситуација на Косову таква да се никада неће повећати број Срба који сад тамо живи.

“У сваком случају, потребно је направити разграничење и треба пустити да оно буде ствар договора Београда и Приштине”, сматра Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана