Mitrović: Pritisak na Srbe zbog privrženosti Rusiji

Srna
Mitrović: Pritisak na Srbe zbog privrženosti Rusiji

Banjaluka - Predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih i nestalih boraca i zarobljenih civila Nedeljko Mitrović rekao je Srni da izjava njemačkih istražilaca da, kako su naveli, nijedan počinilac genocida u Srebrenici u Njemačkoj ne bi trebalo da se osjeća sigurnim, predstavlja pritisak na Srpsku i Srbiju zbog vojne neutralnosti i privrženosti Rusiji.

Mitrović je istakao da su pokretači akcije da se Njemačkoj šalje sporni spisak u kojem je 22.000 pripadnika Vojske Republike Srpske osumnjičenih za navodne zločine tokom rata u Srebrenici procijenili da je ta zemlja najosjetljivija zbog više genocida koje su Nijemci činili u Drugom svjetskom ratu.


"Računaju da se Njemačka jednostavno mora odazvati na takve pozive. S druge strane, to je reakcija i na dobre odnose Njemačke i Srbije", objasnio je Mitrović.

On je najavio da će njihove organizacije iz Podrinja i Srebrenice poslati Njemačkoj i drugim evropskim državama spisak u kojem su imena oko 1.500 lica koja su tokom rata činila zločine nad Srbima u tom području.

Istražilac njemačke policije i glavni inspektor tamošnje Savezne kancelarije kriminalističke policije Klaus Zorn izjavio je danas u Potočarima da nijedan, kako je rekao, "počinilac genocida u Srebrenici koji se krije u Njemačkoj" ne bi trebalo da se osjeća sigurnim od istrage, privođenja i presude.

Predsjednik Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić predala je njemačkom tužilaštvu spisak sa imenima 22.000 pripadnika Vojske Republike Srpske i od njega zatražila da oni koji su trenutno u Njemačkoj budu privedeni i procesuirani u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana