Mitropolit kijevski i cijele Ukrajine Onufrije: Vartolomej nema pravo da se miješa u naš crkveni život

Darko Momić
Mitropolit kijevski i cijele Ukrajine Onufrije: Vartolomej nema pravo da se miješa u naš crkveni život

Vaseljenski patrijarh Vartolomej nema nikakva prava da se miješa u crkveni život u Ukrajini i njegova odluka da pošalje svoje predstavnike u našu crkvu sa namjerom da pripreme njenu autokefalnost je nekanonska, kazao je u ekskluzivnom intervjuu za “Glas Srpske” mitropolit kijevski i poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije Onufrije.

- Vaseljenska crkva je nekada bila moćna crkva i nosilac velike vizantijske imperije, koja je pokrivala cijeli civilizovani svijet. Međutim, te imperije više nema. Danas u Konstantinopolju imamo svega nekoliko hiljada pravoslavnih vjernika, a patrijarh Vartolomej uzima sebi za pravo da nam komanduje i da nas uči kako treba da živimo. On nema ni kanonsko ni moralno pravo da postavlja svoje egzarhe i da se miješa u naš crkveni život. Njegove aktivnosti su anticrkvene, antikanonske i one su u suštini grijeh. To je izazvalo najozbiljniji sukob u pravoslavnom svijetu još od velikog crkvenog raskola 1054. godine - kaže mitropolit kijevski i cijele Ukrajine Onufrije.

GLAS: Koliku autonomiju sada ima Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije na čijem ste vi čelu?

ONUFRIJE: Ima zaista velika prava. Ima svoj Sinod i svoj Arhijerejski sabor. Njihove odluke imaju karakter konačnih odluka, jer niko na njih ne može da stavi veto. Imamo svoj crkveni sud koji ima statut samostalne institucije. Mi imamo sve svoje, zbog čega bi odluka o autokefalnosti bila samo ograničenje naše slobode koju imamo danas. To je vrlo opasna igra.

GLAS: Kako komentarišete ponašanje političara u Ukrajini, ali i u Crnoj gori i Makedoniji, kada je riječ o crkvenom životu?

ONUFRIJE: Evidentno je da se crkva vrlo agresivno uvlači u format političke partije. Danas vidimo političke grupe i pojedince koji tretiraju crkvu Hristovu, ne kao božansku ustanovu, već kao ovozemaljsku organizaciju, a crkva ne može da živi po standardima ovozemaljskoga života. Ciljevi savremene politike u većini slučajeva su nemoralni, potrošački i lažni.

GLAS: Ali političari se otvoreno miješaju u crkvena pitanja?!

ONUFRIJE: Mi poštujemo naše političare, oni su naši svjetovni upravitelji. Međutim, Bog njima nije dao ni razum, ni sposobnost, a ni pravo da se bave organizacijom crkvenog života. Zbog toga, mi treba da budemo vrlo pažljivi i da se molimo za sve, a posebno za te koje pokušavaju da samovoljno “pomognu crkvi”, a u suštini je svojim aktivnostima razjedinjuju.

GLAS: Kakve posljedice može da izazove miješanje političara u crkveni život?

ONUFRIJE: Političari su se devedesetih godina umiješali u duhovna kretanja u Ukrajini i isprovocirali težak raskol. Političari nisu sposobni da objedinjuju, oni su spremni da razjedinjuju samo da bi ostvarili svoje interese. Savremeni način života, posebno politički, isprepleten je prevarom, izdajništvom i kompromisom radi zadovoljstva. To je skup svega nečistog i grešnog. A crkva Hristova nikada nije živjela i neće živjeti po takvim normama. Crkva živi isključivo po zapovijestima Hristovim. Iskorišćavanje crkve radi ostvarenja ličnih ciljeva nije ništa drugo nego cinizam. To ne može donijeti ništa dobro. Sjetimo se žitija proroka Ilije, kada se izrailjsko carstvo razdijelilo na dva dijela zbog politike cara Rovoama - nasljednika Solomonova. Njegov protivnik Jerovoam, sa kojim je pošlo deset koljena Izrailjevih, uveo je novu religiju to jeste “svoju crkvu” i Izrailj je pao u mnogoboštvo, zbog čega im je bio poslat prorok Ilija. Narod ga nije poslušao, zbog čega su dobili zasluženu kaznu - sušu koja je trajala tri i po godine. To je najbolji dokaz da raskoli dovode samo do kazne Božije.

Samo istina živi vječno

GLAS: Vjernici Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i Makedoniji na meti su raskolnika iza kojih stoji politika. Kakvu poruku im možete poslati?

ONUFRIJE: Ne bojte se ničega. Budite tvrdi u svojoj ljubavi prema Bogu, čuvajte čistotu svoje pravoslavne vjere, koja je jedini ispravni put prema Bogu. Volite jedni druge, poštujte jedni druge i pomažite jedni drugima. Svako zlo će proći, a samo će istina živjeti vječno. Živite sa Bogom i budite poslušni svojoj kanonskoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Ruska pravoslavna crkva

Namjeru vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da prizna autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve osudile su sve pravoslavne crkve, a najoštrija je bila Ruska pravoslavna crkva (RPC), koja Ukrajinu smatra svojom kanonskom teritorijom. Oštro je osuđen potez vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, čije je sjedište u Istanbulu (Konstantinopolju, Carigradu), koji je “u okviru priprema za davanje autokefalnosti pravoslavnoj crkvi u Ukrajini za svoje egzarhe u Kijevu imenovao episkope Danila i Ilariona”.

- To je kršenje drevnih pravila i direktna objava rata. On se ne može miješati u poslove drugih - poručeno je iz RPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana