Митрополит кијевски и цијеле Украјине Онуфрије: Вартоломеј нема право да се мијеша у наш црквени живот

Дарко Момић
Митрополит кијевски и цијеле Украјине Онуфрије: Вартоломеј нема право да се мијеша у наш црквени живот

Васељенски патријарх Вартоломеј нема никаква права да се мијеша у црквени живот у Украјини и његова одлука да пошаље своје представнике у нашу цркву са намјером да припреме њену аутокефалност је неканонска, казао је у ексклузивном интервјуу за “Глас Српске” митрополит кијевски и поглавар Украјинске православне цркве Московске патријаршије Онуфрије.

- Васељенска црква је некада била моћна црква и носилац велике византијске империје, која је покривала цијели цивилизовани свијет. Међутим, те империје више нема. Данас у Константинопољу имамо свега неколико хиљада православних вјерника, а патријарх Вартоломеј узима себи за право да нам командује и да нас учи како треба да живимо. Он нема ни канонско ни морално право да поставља своје егзархе и да се мијеша у наш црквени живот. Његове активности су антицрквене, антиканонске и оне су у суштини гријех. То је изазвало најозбиљнији сукоб у православном свијету још од великог црквеног раскола 1054. године - каже митрополит кијевски и цијеле Украјине Онуфрије.

ГЛАС: Колику аутономију сада има Украјинска православна црква Московске патријаршије на чијем сте ви челу?

ОНУФРИЈЕ: Има заиста велика права. Има свој Синод и свој Архијерејски сабор. Њихове одлуке имају карактер коначних одлука, јер нико на њих не може да стави вето. Имамо свој црквени суд који има статут самосталне институције. Ми имамо све своје, због чега би одлука о аутокефалности била само ограничење наше слободе коју имамо данас. То је врло опасна игра.

ГЛАС: Како коментаришете понашање политичара у Украјини, али и у Црној гори и Македонији, када је ријеч о црквеном животу?

ОНУФРИЈЕ: Евидентно је да се црква врло агресивно увлачи у формат политичке партије. Данас видимо политичке групе и појединце који третирају цркву Христову, не као божанску установу, већ као овоземаљску организацију, а црква не може да живи по стандардима овоземаљскога живота. Циљеви савремене политике у већини случајева су неморални, потрошачки и лажни.

ГЛАС: Али политичари се отворено мијешају у црквена питања?!

ОНУФРИЈЕ: Ми поштујемо наше политичаре, они су наши свјетовни управитељи. Међутим, Бог њима није дао ни разум, ни способност, а ни право да се баве организацијом црквеног живота. Због тога, ми треба да будемо врло пажљиви и да се молимо за све, а посебно за те које покушавају да самовољно “помогну цркви”, а у суштини је својим активностима разједињују.

ГЛАС: Какве посљедице може да изазове мијешање политичара у црквени живот?

ОНУФРИЈЕ: Политичари су се деведесетих година умијешали у духовна кретања у Украјини и испровоцирали тежак раскол. Политичари нису способни да обједињују, они су спремни да разједињују само да би остварили своје интересе. Савремени начин живота, посебно политички, испреплетен је преваром, издајништвом и компромисом ради задовољства. То је скуп свега нечистог и грешног. А црква Христова никада није живјела и неће живјети по таквим нормама. Црква живи искључиво по заповијестима Христовим. Искоришћавање цркве ради остварења личних циљева није ништа друго него цинизам. То не може донијети ништа добро. Сјетимо се житија пророка Илије, када се израиљско царство раздијелило на два дијела због политике цара Ровоама - насљедника Соломонова. Његов противник Јеровоам, са којим је пошло десет кољена Израиљевих, увео је нову религију то јесте “своју цркву” и Израиљ је пао у многобоштво, због чега им је био послат пророк Илија. Народ га није послушао, због чега су добили заслужену казну - сушу која је трајала три и по године. То је најбољи доказ да расколи доводе само до казне Божије.

Само истина живи вјечно

ГЛАС: Вјерници Српске православне цркве у Црној Гори и Македонији на мети су расколника иза којих стоји политика. Какву поруку им можете послати?

ОНУФРИЈЕ: Не бојте се ничега. Будите тврди у својој љубави према Богу, чувајте чистоту своје православне вјере, која је једини исправни пут према Богу. Волите једни друге, поштујте једни друге и помажите једни другима. Свако зло ће проћи, а само ће истина живјети вјечно. Живите са Богом и будите послушни својој канонској Српској православној цркви.

Руска православна црква

Намјеру васељенског патријарха Вартоломеја да призна аутокефалност Украјинске православне цркве осудиле су све православне цркве, а најоштрија је била Руска православна црква (РПЦ), која Украјину сматра својом канонском територијом. Оштро је осуђен потез васељенског патријарха Вартоломеја, чије је сједиште у Истанбулу (Константинопољу, Цариграду), који је “у оквиру припрема за давање аутокефалности православној цркви у Украјини за своје егзархе у Кијеву именовао епископе Данила и Илариона”.

- То је кршење древних правила и директна објава рата. Он се не може мијешати у послове других - поручено је из РПЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана