Митрополит Хризостом: Видовдан успомена на борбу за свето и честито

Срна
Митрополит Хризостом: Видовдан успомена на борбу за свето и честито

Бијељина - Митрополит дабробосански и администратор зворничко-тузлански Хризостом рекао је да српски народ прославља Видовдан као успомену на борбу за оно што је свето и честито.

Митрополит Хризостом је истакао да се на Видовдан слави успомена на опредјељење српских јунака за оно што је свето, вјечно, непролазно и божанско.


"Ми не славимо губитак и пораз, него славимо њихово опредјељење и успомену на тај чин борбе за оно што је свето и честито", објаснио је митрополит Хризостом у бесједи о Видовдану на академији коју је организовало Српско просвјетно културно друштво.

Он је нагласио да је Видовдан празник жртве и љубави Светог кнеза Лазара и свих косовских јунака, а да је за српски народ и Српску православну цркву значајан дан и празник.

Према ријечима митрополита, Видовдан је, послије Савиндана, један од највећих националних празника Цркве, јер се прославља успомена на бој на Косову, на жртву српских косовских завјетника.

"Треба све учинити да се Видовдан сачува у свијести српског народа као празник жтрве и љубави за оно за што су се борили – за крст часни и слободу златну", рекао је митрополит дабробосански.

Предсједник Српског просвјетног културног друштва "Просвјета" у Бијељини Митар Новаковић рекао је да ово друштво, пригодним програмом, већ осми пут организује Видовданску академију.

"Организујемо је из године у годину увијек подсјећајући на славну и херојску борбу српских стадалника. Ове године ишло нам је на руку и то што је Епархија зворничко-тузланска прихватила заједничку организацију програма", навео је Новаковић.

Он је додао да је овај дан још једна прилика да се награде најбољи ученици свих средњих и основних школа са подручја града Бијељина.

Новаковић је навео да је 20 ученика добило веома вриједне књиге под називом "Манастири Републике Српске", које је, заједно са "Просвјетом", обезбиједила Епархија, односно митрополит дабробосански Хризостом.

У програму вечерашње академије учествовало је и Српско црквено пјевачко друштво "Србадија", ученици Основне школе "Свети Сава" из Бијељине и ученици генерације из свих основних и средњих школа са подручја града.

Академија је, у присуству бројних гостију, одржана у Епархијском културном центру Епархије зворничко-тузланске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана