Мистериозна истрага против тужиоца први Салиховићев адут

Жељка Домазет
Мистериозна истрага против тужиоца први Салиховићев адут

Сарајево - Прво рочиште у дисциплинском поступку против суспендованог главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића јуче је је прекинуто, јер је он затражио изузеће предсједавајућег дисциплинске комисије Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Махмута Швраке тврдећи да је предмет истраге Тужилаштва БиХ.

"Глас Српске" сазнаје да је предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија одбио захтјев за изузеће и да у Тужилаштву БиХ не постоји никакав кривични предмет против Швраке.

- Ту је ријеч о пријави која се односи на такозвани КТА предмет, односно неодредиво кривично дјело или починилац, који указује на противправну радњу. Шврака се ту помиње само као учесник у неком догађају. То је потпуно бенигно - каже наш саговорник из правосудних институција БиХ.

Салиховићев адвокат Рифат Коњић казао је да је Салиховић у жалби написао да у Тужилаштву постоји предмет који се односи на Швраку. Нагласио је да Шврака није свједок него актер у једном предмету, али да не зна о ком је случају ријеч.

- Шврака је био заинтересован да Салиховић буде уклоњен из Тужилаштва да би он ријешио свој статус. Шврака је требао сам да се изузме, а како то није учинио, Салиховић је тражио изузеће у жалби на одлуку о привременом удаљењу са позиције главног тужиоца - рекао је Коњић.

Тврди да у предмету против Салиховића има и тајних података.

- Добили смо дисциплинску тужбу са затамњеним странама, односно са тајним подацима који се не смију читати. Добили смо и тужбу без тих података 28. новембра и након шест дана заказано је рочиште. Имали смо право жалбе у року од 15 дана, али предсједник дисциплинске комисије није испоштовао рок - тврди Коњић.

Додао је да је Салиховић одмах послије покретања поступка добио одређене документе са тужбом, али да је истог дана удаљен из Тужилаштва.

- Сви ти документи су остали у кабинету главног тужиоца. Покушали смо доћи до њих, али то је било неуспјешно - рекао је Коњић и додао да ће Салиховић тражити да јавност из овог поступка не буде искључена.

Члан дисциплинске комисије Горан Незировић питао је Коњића да ли су приложили доказ за постојање истраге против Швраке и да ли је поступајући тужилац у овом предмету Салиховић, на шта је Коњић одговорио да не зна.

- Нисмо добили овај предмет из Тужилаштва. Ви сте држава, тражите га ви - казао је Коњић.

Шврака, који је главни тужилац РС, казао је за "Глас" да први пут чује да постоји било каква истрага против њега.

- Свој посао радим најбоље што знам и на све начине настојим да заштитим професију. Мало је чудно да се то сада помиње, али нека свако ради свој посао. Према броју који су навели то је негдје из 2015. године, али заиста ми није познато о чему је ријеч - истакао је Шврака.

Из Тужилаштва БиХ су на питања да ли воде истрагу против Швраке и да ли је отворен било какав предмет у коме је он актер одговорили да немају коментар.

Салиховић је осумњичен за низ неправилности у раду Тужилаштва БиХ због чега је у септембру суспендован.  Канцеларија дисциплинског тужиоца Салиховића у пет тачака терети за низ противзаконитих и нечасних радњи, због чега ће затражити његово трајно разрјешење са свих дужности, односно да више не може бити тужилац. Упоредо са дисциплинским поступком, Тужилаштво БиХ води кривичну истрагу против Салиховића.

Он је јуче те наводе одбацио као нетачне тврдећи да је подвргнут медијском линчу.

- Извршен је медијски линч од стране политике на главног тужиоца и наставља се на цијело правосуђе. Имам пуно повјерење у ВСТС и дисциплинску комисију - рекао је Салиховић.

Тегелтија је нагласио да сваки дисциплински поступак, против било којег судије или тужиоца, дјелимично нарушава углед правосудних институција, а да је тај интензитет јачи са вишом функцијом.

- Вођењем поступка против њих гради се сигурност система и повјерење грађана да у том систему нико неће бити поштеђен. Никада нећемо имати савршен систем који ће онемогућити људске грешке и слабости - оцијенио је Тегелтија.

Наставак дисциплинског рочишта биће заказан након што предсједник ВСТС-а званично саопшти одлуку о захтјеву за изузеће Швраке.

Нелогичности

Наш саговорник каже да је веома индикативно да Горан Салиховић на самом рочишту открива да је покренута истрага против Махмута Швраке.

- Он то није смио открити, а с друге стране ако већ постоје предмет и истрага о томе је морао обавијестити ВСТС. Међутим,  изгледа да они држе одређене предмете по ладицама да би се могли међусобно уцјењивати - рекао је наш саговорник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана