Мирослав Туђман: Алија Изетбеговић причао о геноциду и прије догађаја у Сребреници

 Мирослав Туђман: Алија Изетбеговић причао о геноциду и прије догађаја у Сребреници 14.09.2017 16:46 | РТРС

Бањалука - Мирослав Туђман, син првог предсједника Хрватске Фрање, изјавио је да постоје документи који доказују да су муџахедини у БиХ дошли у фебруару 1992. године, те да је Алија Изетбеговић творац идеје о геноциду.

"Муџахедини су БиХ дошли, према документима, у фебруару 1992. године, након чега је више од стотину њих добило држављанство БиХ и ове чињенице ће бити тешко оспорити", истакао је Мирослав Туђман. Говорећи о односу жртва — џелат током рата у БиХ, које често истиче политичко Сарајево, каже да је то и за муџахедине било оправдање због чега су дошли током рата.

"Политика Алије Изетбеговића од самог почетка била је да је над Бошњацима извршен геноцид, односно да тај геноцид траје од 1878. када је Османско царство било присиљено да напусти БиХ и та теза је грађена на жртви. Ријеч геноцид се користи већ у извјештају Сефера Халиловића и Патриотске лиге у фебруару 1992. године и он назначава какав ће бити карактер рата. Он говори да је геноцидан јер је усмјерен против муслимана, односно муслиманског народа. Да је циљ затрти, односно уништити муслимански народ", истиче Мирослав Туђман за "РТРС".

Он каже да је тезу о Бошњацима као жртвама Алија Изетбеговић поновио и у априлу 1993. године када је најавио да ће се у Сребреници догодити највећи геноцид од Другог свјетског рата на основу чега је Савјет безбједности ту зону ставио под заштиту УН.

"Посљедица тога је била да је Савјет безбједности донио одлуку о заштићеним зонама, а онда је Изетбеговић, сматрајући да ће УН штити Сребреницу, 7.500 припадника Армије БиХ пребацио из Сребренице у средњу Босну, како би је очистио од Хрвата", каже Туђман.

Говорећи о мировним плановима за БиХ, Туђман сматра да је Кутиљеров план, који је предвиђао организацију по кантонима, био добро рјешење, јер би другачије одредио карактер рата у БиХ и вероватно би број жртава и разарања био много мањи.

Мирослав Туђман подсјећа да је тај план подржало и тадашње политичко вођства Републике Српске, сматрајући га добром основом за разговоре. (РТРС)© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица