Мирослав Јањић, тужилац Тужилаштва БиХ: Лажна пријава из SIPA допринијела ослобађању Орића

Жељка Домазет
Мирослав Јањић, тужилац Тужилаштва БиХ: Лажна пријава из SIPA допринијела ослобађању Орића

Сарајево - Тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић, који је водио случај против ратног команданта Армије РБиХ у Сребреници Насера Орића, тврди да је лажна пријава коју је против њега поднијела Агенција за истраге и заштиту (SIPA) БиХ нашкодила процесу чији је исход био ослобађајућа пресуда.

Кривична пријава против Јањића стигла је почетком прошле године Канцеларији дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ, Тужилаштву БиХ, SIPA и америчкој амбасади у Сарајеву. У пријави је наведено да је Јањић узео 60.000 евра да би минирао свједоке у случају против Орића, коме је суђено за ратни злочин над тројицом Срба. Са Јањићем је пријављен и истражилац SIPA Новак Мијовић.

Случај са кривичном пријавом добио је нову димензију након хапшења више инспекторке у Одјељењу за ратне злочине SIPA Џенане Омерхоџић због сумње да је лажно пријавила Јањића и Мијовића с циљем рушења процеса против Орића и његовог саборца и тјелохранитеља Сабахудина Мухића. Тада је наведено да је циљ био да сви докази до којих је Јањић дошао буду стављени под знак питања у погледу њихове законитости, а то би послужило и као аргумент Орићеве одбране да затражи Јањићево изузеће.

Јањић каже да је након што је садржај лажне пријаве процурио у јавност дошло до колебања код заштићеног свједока „С1“ и других свједока.

- Након тога су први пут пријављени и извршени утицаји на свједоке. У том предмету сам оштећен као поступајући тужилац, а на овај је начин онемогућено је доказивање ратног злочина - каже Јањић.

Током суђења Орићу поједини свједоци промијенили су изјаве у односу на оне које су дали у истрази. МУП РС је узео изјаве од свједока који су били изложени притисцима, а једна особа је била и приведена и очекује се да против ње буде подигнута оптужница.

Јањић каже да Тужилаштво, осим против Омерхоџићеве, због лажних навода у пријави води истрагу и против замјеника директора SIPA Ђуре Кнежевића и шефа Одјељења за ратне злочине Марија Капетановића.

- Врло индикативно је да је упоредо са главним претресом, који је вођен против Орића, у Тужилаштво БиХ стигла и лажна пријава. Та пријава довела је до несагледивог броја негативних посљедица не само у предмету „Орић“, већ и у другим предметима у којима се води истрага за злочине над Србима у Подрињу од 1992. до 1995. године - рекао је Јањић.

Тврди да је и сам био изложен притисцима.

- Подношење лажне пријаве договорено је на састанку коме је присуствовало и двоје адвоката из Сарајева и Источног Сарајева. Пријава је била адресирана и на SIPA, а Кнежевић је, иако је знао да је ријеч о лажној пријави, свјесно и намјерно пустио у провјере и након тога све је објављено у јавности - истакао је Јањић.

Додао је да му даља дешавања у вези са истрагом о лажној пријави нису позната.

- Искрено се надам да ће надлежне институције донијети тужилачку одлуку у овом предмету и да ће обавијестити јавност првенствено због обима посљедица које су настале и штетно се одразиле на рад у предметима ратних злочина - рекао је Јањић.

Од директора SIPA Перице Станића нисмо успјели да добијемо изјаву, а у Тужилаштву БиХ нисмо добили одговор на питање шта је до сада урађено у истрази у вези са лажном пријавом.

Пресуда лежи у Суду БиХ

Тужилаштво БиХ најавило је жалбу након изрицања првостепене ослобађајуће пресуде Насеру Орићу, али процес мирује. Мирослав Јањић каже да још није добио пресуду од Суда БиХ.

- Није ми стигла иако је од изрицања пресуде прошло готово два мјесеца - истакао је Јањић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана