Mirosaviću najviše bodova u trci za SIPA

Željka Domazet
Mirosaviću najviše bodova u trci za SIPA

Sarajevo - Tomislav Mirosavić nalazi se na čelu rang-liste sa imenima pet kandidata koji su ušli u najuži krug za novog direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Listu je juče poslije obavljenih intervjua sa kandidatima koji su prošli prvu fazu sačinio Nezavisni odbor Parlamenta BiH. Intervjui su obavljeni sa svih sedam kandidata koji su ispunili uslove iz konkursa, a rang-listu je Nezavisni odbor proslijedio ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću. On će jedno od pet imena predložiti Savjetu ministara BiH, koji daje konačnu riječ o izboru direktora SIPA.

Predsjednik Nezavisnog odbora Žiko Krunić kazao je da je nakon Mirosavića najuspješniji bio Davor Vidović, a slijede Perica Stanić, Slobodan Nikić i Relja Kovač. U ovoj fazi su iz trke ispali Zoran Glušac i Dragan Mumović. Na insistiranje novinara da kaže da li prvi sa liste mora biti i izabran, Krunić je kazao da je redoslijed uspješnih kandidata izražen kroz bodovnu listu.

- Najnormalnije je da taj redoslijed bude poštovan, ali to je stvar ministra i sve dalje odgovore u vezi s tim može dati samo ministar bezbjednosti - rekao je Krunić.

Mektić je rekao da će u najkraćem roku proslijediti prijedlog u Savjet ministara.

Nakon što favorit SDS-a Ranko Vuković nije ispunio uslove iz konkursa, kao favorit je pominjan Stanić. On je savjetnik direktora policije RS, a riječ je o iskusnom policijskom službeniku koji je oduvijek bio blizak SDS-u. Jedan od njegovih aduta je i što dolazi iz Prnjavora, kao i Mektić.

Stanić nije želio da komentariše spekulacije da je favorit.

- Ako budem izabran, radiću u skladu sa zakonom - kazao je Stanić, koji je bio vrlo raspoložen dok je čekao red za intervju.

Direktorska pozicija u SIPA stranačkom raspodjelom pripala je SDS-u, a "Glas Srpske" saznaje da lider te stranke Mladen Bosić u fotelji želi da vidi Vidovića. On je šef unutrašnje kontrole u MUP-u Posavskog kantona, a sa Bosićem ga veže mjesto stanovanja - Brčko.

Mirosavić je od 2011. načelnik Jedinice za osnovnu obuku - Policijske akademije MUP-a RS, a u policiji radi duže vrijeme. Nikić je bivši zamjenik načelnika CJB Bijeljina.

Kovač je šef Odjeljenja za zaštitu VIP ličnosti i stranih delegacija u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, a takođe je blizak SDS-u. Bio je jedan od svjedoka Tužilaštva BiH na suđenju smijenjenom direktoru SIPA Goranu Zupcu.

Zubac je razriješen dužnosti nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo prvostepenu presudu kojom je osuđen uslovno na godinu zatvora, jer nije angažovao Specijalnu jedinicu SIPA tokom protesta u Sarajevu u februaru 2014. godine kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH. Za vršioca dužnosti direktora imenovan je nekadašnji zamjenik direktora SIPA Đuro Knežević.

Nestanak struje

Dok su članovi Nezavisnog odbora razgovarali sa Pericom Stanićem u zgradi je nestalo struje. S obzirom na to da sjednice Nezavisnog odbora moraju biti snimane radi stenograma, a nije bilo izvjesno kada će struja doći, obezbijeđeni su diktafoni. Struja je uključena nakon petnaestak minuta, što je olakšalo posao članovima Nezavisnog odbora.

 

Predloženi kandidati i broj bodova

Tomislav Mirosavić 86,11

Davor Vidović 84,44

Perica Stanić 82,22

Slobodan Nikić 81,11

Relja Kovač 62,77

 

Kandidati koji su otpali u drugoj fazi i broj bodova

Zoran Glušac 62,77

Dragan Mumović 28,88

 

Nisu ispunili uslove konkursa

Ranko Vuković

Elvis Zornić

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana