Mirjana Petir: U BiH se šalje novac za radikalizaciju muslimana

klix.ba
Mirjana Petir: U BiH se šalje novac za radikalizaciju muslimana

Nezavisna hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Marijana Petir izjavila je na sjednici održanoj u petak kako Bosni i Hercegovini prijeti radikalizacija muslimana, a koju potiče novac iz "islamskih" zemalja.

Ovoga puta, hrvatska poslnica Petir problematizovala je čak i nošenje hidžaba, puštanje brade i klanjanje.


"Izražavam zabrinutost posebno jer dolazim iz Hrvatske koja kao država članica EU ima najdužu granicu s BiH. Svima ovdje je poznato da uz tu granicu niču vehabijska naselja u koja se vraćaju strani borci i koji radikaliuaju muslimansko stanovništvo u BiH. Bilo je više slučajeva gdje umjereni imami koji su pozivali na pripadnost evropskom islamu bili napadnuti zajedno sa svojim porodicama", rekla je Petir između ostalog.

Upozorenje je naglašeno na zajedničkom sastanku Pododbora za bezbjednost i obranu te Odbora za spoljne poslove, a u saradnji s Delegacijom za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, a koji je održan 22. marta u Evropskom parlamentu.

"Poznato je da iz pojedinih zemalja u BiH stiže novac za stipendiranje pod uslovom da djevojke moraju nositi veo ili hidžab, a da muškarci moraju pustiti bradu i klanjati. Novac koji je stigao poslužio je za izgradnju jednog novog grada, resorta, u kojem živi arapsko stanovništvo, a služe im bosanski salafiti. Ti militanti kradu identitet građanima BiH, prije svega mislim na muslimane, jer se na tom području uvijek živjelo u toleranicji, a danas se primiču neke druge vrijednosti", rekla je Petir.

Ona je na kraju svog izlaganja pitala predstavnike Evropske komisije prate li dotok novca iz Saudijske Arabije, Turske i drugih islamskih zemalja u BiH.

"Očigledno, taj se novac šalje kako bi se radikaliziralo stanovništvo što dovodi do mogućih sigurnosnih prijetnji", zaključila je Petir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana