Мирјана Петир: У БиХ се шаље новац за радикализацију муслимана

klix.ba
Мирјана Петир: У БиХ се шаље новац за радикализацију муслимана

Независна хрватска посланица у Европском парламенту Маријана Петир изјавила је на сједници одржаној у петак како Босни и Херцеговини пријети радикализација муслимана, а коју потиче новац из "исламских" земаља.

Овога пута, хрватска послница Петир проблематизовала је чак и ношење хиџаба, пуштање браде и клањање.


"Изражавам забринутост посебно јер долазим из Хрватске која као држава чланица ЕУ има најдужу границу с БиХ. Свима овдје је познато да уз ту границу ничу вехабијска насеља у која се враћају страни борци и који радикалиуају муслиманско становништво у БиХ. Било је више случајева гдје умјерени имами који су позивали на припадност европском исламу били нападнути заједно са својим породицама", рекла је Петир између осталог.

Упозорење је наглашено на заједничком састанку Пододбора за безбједност и обрану те Одбора за спољне послове, а у сарадњи с Делегацијом за односе с Босном и Херцеговином и Косовом, а који је одржан 22. марта у Европском парламенту.

"Познато је да из појединих земаља у БиХ стиже новац за стипендирање под условом да дјевојке морају носити вео или хиџаб, а да мушкарци морају пустити браду и клањати. Новац који је стигао послужио је за изградњу једног новог града, ресорта, у којем живи арапско становништво, а служе им босански салафити. Ти милитанти краду идентитет грађанима БиХ, прије свега мислим на муслимане, јер се на том подручју увијек живјело у толераницји, а данас се примичу неке друге вриједности", рекла је Петир.

Она је на крају свог излагања питала представнике Европске комисије прате ли доток новца из Саудијске Арабије, Турске и других исламских земаља у БиХ.

"Очигледно, тај се новац шаље како би се радикализирало становништво што доводи до могућих сигурносних пријетњи", закључила је Петир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана