Министрима дали немогући задатак

Жељка Домазет
Министрима дали немогући задатак

Сарајево - Рок од десет дана, који је Представнички дом Парламента БиХ дао Савјету министара БиХ да, на основу свих материјала који третирају питање плата и других примања, сачини јединствен приједлог о смањењу јавне потрошње, је прекратак и немогуће је да Савјет у том року понуди приједлог који би могао да добије подршку.

То је мишљење већине посланика, како оних који су на сједници Дома у уторак гласали за овај закључак, тако и оних који су били против. Представнички дом није се, наиме изјашњавао о приједлозима закона и иницијативама којима би се утврдиле висине плате и других примања запослених у институцијама БиХ, које су у парламентарну процедуру упутили посланици, а међу њима и предсједавајући Представничког дома Милорад Живковић. Умјесто тога, посланици су прихватили закључак посланика СБиХ Бериза Белкића да буде одгођено изјашњавање и да се задужи Савјет министара да сачини јединствен приједлог. Након десет дана би Представнички дом одлучивао о том приједлогу.

У Министарству финансија и трезора БиХ јуче су казали да још нису добили закључак, али да ће чим пристигне предузети све да поступе по том закључку, иако сматрају да је рок од десет дана за овако озбиљан и обиман посао прилично кратак.

Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић рекао је у уторак да је када је прије двије године предложио смањење плата за четири одсто "једва остао на ногама".

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана