Ministri zaboravili na terorizam

Željka Domazet
Ministri zaboravili na terorizam

Sarajevo - Savjet ministara BiH nije ispoštovao zaključak Predstavničkog doma Parlamenta BiH da im do 30. novembra dostavi izvještaj o stanju bezbjednosti i prijedlog mjera u vezi sa nedavnim terorističkim napadima na pripadnike Oružanih snaga BiH i policiju u Zavidovićima.

Zasjedanje Savjeta ministara planirano je tek za četvrtak, a informaciju za ministre treba da pripremi Ministarstvo bezbjednosti, u kojem su juče rekli da rade na tome, ali ne i zbog čega posao nije završen u roku koji su dali parlamentarci.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH izrazili su na sjednici održanoj 24. novembra nezadovoljstvo informacijom o napadima koju im je predočio zamjenik ministra bezbjednosti Mijo Krešić i usvojili zaključak da im Savjet ministara do 30. novembra dostavi detaljan i sveobuhvatan izvještaj. To se, međutim, nije dogodilo, a parlamentarci ističu da je zabrinjavajuće što Savjet ministara nije ispunio obavezu.

Poslanik SNSD-a Nikola Špirić rekao je za "Glas Srpske" da je Savjet ministara najveći faktor nestabilnosti institucija BiH.

- Savjet ministara se sastaje samo kada treba izraziti nekome saučešće. I Parlament BiH je institucija u odumiranju i institucija za sahrane, dženaze i afere. Tu leži kompletna naša nesreća i nebezbjednost. Tu je uzrok svih naših problema - rekao je Špirić i istakao da ovakav odnos najbolje govori i o Savjetu ministara i Parlamentu BiH.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković upozorio je da je nepoštovanje Parlamenta veliki problem.

- Nadam se da će Savjet ministara bar u četvrtak razmotriti taj materijal i da će donijeti kompletnu i kvalitetnu informaciju o bezbjednosti u BiH, sa akcentom na terorističke napade - rekao je Novaković i podsjetio da prije sjednice Predstavničkog doma o tome treba da raspravlja i parlamentarna Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost.

Poslanik SBB-a Damir Bećirović istakao je da Savjet ministara ne drži ni do Parlamenta ni do zaključaka poslanika.

- Očito je da Savjetu ministara bezbjednost i pitanje terorističkih napada nisu prioritet. To je primjer nepoštovanja najviše zakonodavne institucije u BiH - rekao je Bećirović.

Nezadovoljstvo ne krije ni ministar odbrane BiH Marina Pendeš.

- Ministarstvo odbrane i Oružane snage nisu dobili od bezbjednosnih agencija i Ministarstva bezbjednosti nikakve povratne informacije ni o ubistvu dvojice pripadnika Oružanih snaga, niti o napadu na načelnika Zajedničkog štaba Antu Jeleča. Uputiću određenim bezbjednosnim institucijama zahtjev za informisanje o tome - kazala je Pendeš, navodeći da je obaveza svih institucija da dostave adekvatan odgovor na terorističke i druge napade.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović iz SDA kazao je da treba imati u vidu da je većina ministara proteklih dana bila odsutna zbog službenog puta.

- Uvjeren sam da će Savjet ministara vrlo brzo dostaviti izvještaj - istakao je Džaferović.

Napadi u proteklih 20 dana

13. novembar - Enes Omeragić ispred kasarne u sarajevskom naselju Rajlovac u terorističkom napadu ubio pripadnike Oružanih snaga BiH Nedeljka Radića i Armina Salkića, nakon čega se raznio bombom u svojoj kući

20. novembar - Na izlasku iz tunela Salakovac na putu Sarajevo - Mostar agent Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Zlatko Humo bacio topovski udar ispred službenog vozila u kojem je bio komandant Oružanih snaga BiH general Ante Jeleč

24. novembar - Na krovu zagrade Policijske stanice u Zavidovićima eksplodirala bomba. Objekat je oštećen, a povrijeđenih nije bilo. Pronađena i bomba koja je na ovu policijsku stanicu bačena dan ranije, ali nije eksplodirala

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana