Министри разапети између фотеља и шатора

Дарко Момић
Министри разапети између фотеља и шатора

Бањалука - Већина министара у Влади Републике Српске и у Савјету министара БиХ који су на кандидатским листама од почетка кампање у први план по правилу стави изборне активности и учешће на предизборним скуповима.

Иако је потпуно природно да предизборна кампања одузме дио времена и тиме утиче на редовне активности министара, кандидати за посланике који тренутно сједе у министарским фотељама и њихови најближи сарадници увјеравају да они све послове обављају редовно и да посао не трпи због кампање.

Блашко Каурин, шеф кабинета министра рада и борачко-инвалидске заштите Миленка Савановића који је кандидат Социјалистичке партије за посланика у НСРС, каже да министар сваког јутра редовно долази на посао.

- Слободно и сигурно вам тврдим да предизборна кампања апсолутно није утицала на активности министра и министарства, јер министар не напушта радно мјесто прије 16 часова, осим ако нема министарских обавеза изван сједишта министарства - каже Каурин.

Он додаје да је његов шеф својим прегалачким радом за протекле четири године сигурно заслужио подршку грађана.

- Предизборни скупови су по правилу у вечерњим часовима, тако да и са те стране кампања не утиче на редовне активности министра - каже Каурин.

И министар просвјете и културе и кандидат ДНС-а за НСРС Дане Малешевић каже да кампања апсолутно не утиче на његове редовне активности.

- На послу сам сваког дана најмање до 16 часова, а по потреби и дуже. На предизборним скуповима учествујем послије радног времена или викендом организујем одређене активности - каже Малешевић.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић, који је кандидат СНСД-а за Парламент БиХ, признаје да кампања утиче на његове редовне активности.

- Послије редовног посла чекају ме бројне обавезе у кампањи, тако да имам много мање времена за одмор и спавање. То су посљедице које са собом носи кампања, а што се тиче тога да ли утиче на посао, па могуће је да усљед тог умора донесем неку мање квалитетну одлуку, али трудим се да тога не буде - каже Богданић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић каже да даје све од себе да кампања не оставља посљедице на обавезе које као министар има према свим грађанима.

- У току кампање смо потписали неке важне споразуме, што најбоље показује да кампања не утиче на редовне активности, али ја лично бих изборну кампању свео на максимално двадесет дана. Тако би мање слушали празна политичка обећања, а одговорни људи би имали више времена да своја обећања реализују и да раде посао - каже Шаровић.

Мектић: Радом заслужити подршку

Министар безбједности БиХ Драган Мектић каже да би сваком министру његов посао требало да буде испред борбе за гласове и учешћа у предизборној кампањи.

- Министри који својим радом нису заслужили повјерење грађана не треба да иду у кампању, нити да се надају да ће добити подршку бирача - каже Мектић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана