Ministri odlučuju o cijenama lijekova

Marijana Miljić
Ministri odlučuju o cijenama lijekova

Sarajevo - Pravilnik o regulisanju maksimalne cijene lijekova u BiH Savjet ministara razmatraće u idućih 15 dana, a on nikako neće ići na štetu građana i fondova u Srpskoj i FBiH, jer predviđa uštede, rekao je "Glasu Srpske" zamjenik ministra civilnih poslova BiH Đorđe Miličević.

Naglasio je da je pravilnik, koji je krajem prošle godine proslijeđen Savjetu ministara, pretrpio određene izmjene, te da je ponovo vraćen Stručnom savjetu Agencije za lijekove na usaglašavanje.

- Pored toga, u završnici se čeka i mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH. Prijedlog pravilnika sadrži nove formulacije starog pravilnika i izmjene u esencijalnoj listi koje prate uspostavljene standarde u regionu - kazao je Miličević i dodao da bi donošenjem novog pravilnika ostvarili uštede u budžetima u Srpskoj i FBiH od 16, odnosno 14 odsto kada je riječ o lijekovima.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS istakli su da se zalažu za donošenje i usvajanje pravilnika o lijekovima sa ciljem da tržište lijekova bude uređeno i učinjeno transparentnijim te poboljšana njihova dostupnost građanima. Resorni ministar Dragan Bogdanić ranije je naveo da nije u redu da cijene lijekova u BiH budu najviše u okruženju.

- Pravilnik o načinu kontrole cijena lijekova u BiH je kamen spoticanja, jer već tri godine ne može biti usvojen na način da dođe do smanjenja cijena lijekova u BiH - kazao je Bogdanić.

Direktor Agencije za lijekove Aleksandar Zolak rekao je da je pravilnik trebalo davno usvojiti te da su u toku preračuni i pregovori u izradi ovog dokumenta.

Svjetska banka upozorila je da bi BiH mogla ostati bez 70 miliona američkih dolara ako uskoro ne usvoji pravilnik o lijekovima. BiH je u proteklih osam godina zbog neusvajanja pravilnika izgubila oko 900 miliona maraka. Jedina je zemlja u Evropi koja nema pravilnik o lijekovima, zbog čega njeni građani plaćaju i do četiri puta skuplje lijekove od zemalja regiona.

Svjetska banka

Iz Svjetske banke poručili su da se na entitetskom nivou utvrđuju maloprodajna marža na lijekove, politika refundiranja od strane zavoda za zdravstveno osiguranje, esencijalna lista lijekova te generalna politika konkurencije.

- Maksimalna veleprodajna cijena lijekova je samo prvi korak u kontroli cijene lijekova na tržištu BiH, neki drugi "koraci" se čine na nivou entiteta, gdje se može uticati na visinu marže - poručili su iz Svjetske banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana