Министри одлучују о цијенама лијекова

Маријана Миљић
Министри одлучују о цијенама лијекова

Сарајево - Правилник о регулисању максималне цијене лијекова у БиХ Савјет министара разматраће у идућих 15 дана, а он никако неће ићи на штету грађана и фондова у Српској и ФБиХ, јер предвиђа уштеде, рекао је "Гласу Српске" замјеник министра цивилних послова БиХ Ђорђе Миличевић.

Нагласио је да је правилник, који је крајем прошле године прослијеђен Савјету министара, претрпио одређене измјене, те да је поново враћен Стручном савјету Агенције за лијекове на усаглашавање.

- Поред тога, у завршници се чека и мишљење Министарства финансија и трезора БиХ. Приједлог правилника садржи нове формулације старог правилника и измјене у есенцијалној листи које прате успостављене стандарде у региону - казао је Миличевић и додао да би доношењем новог правилника остварили уштеде у буџетима у Српској и ФБиХ од 16, односно 14 одсто када је ријеч о лијековима.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС истакли су да се залажу за доношење и усвајање правилника о лијековима са циљем да тржиште лијекова буде уређено и учињено транспарентнијим те побољшана њихова доступност грађанима. Ресорни министар Драган Богданић раније је навео да није у реду да цијене лијекова у БиХ буду највише у окружењу.

- Правилник о начину контроле цијена лијекова у БиХ је камен спотицања, јер већ три године не може бити усвојен на начин да дође до смањења цијена лијекова у БиХ - казао је Богданић.

Директор Агенције за лијекове Александар Золак рекао је да је правилник требало давно усвојити те да су у току прерачуни и преговори у изради овог документа.

Свјетска банка упозорила је да би БиХ могла остати без 70 милиона америчких долара ако ускоро не усвоји правилник о лијековима. БиХ је у протеклих осам година због неусвајања правилника изгубила око 900 милиона марака. Једина је земља у Европи која нема правилник о лијековима, због чега њени грађани плаћају и до четири пута скупље лијекове од земаља региона.

Свјетска банка

Из Свјетске банке поручили су да се на ентитетском нивоу утврђују малопродајна маржа на лијекове, политика рефундирања од стране завода за здравствено осигурање, есенцијална листа лијекова те генерална политика конкуренције.

- Максимална велепродајна цијена лијекова је само први корак у контроли цијене лијекова на тржишту БиХ, неки други "кораци" се чине на нивоу ентитета, гдје се може утицати на висину марже - поручили су из Свјетске банке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана