Министри не хају за Комшићев услов

Жељка Домазет
Министри не хају за Комшићев услов

Сарајево - Српски министри у одлазећем сазиву Савјета министара БиХ поручили су јуче да ће на наредној сједници тог органа затражити да не буде разматран годишњи национални план за НАТО.

Иако је усвајање тог документа напрасно постало услов хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића за именовање Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара, српски министри кажу да је то неприхватљиво јер годишњи национални програм није предложила Комисија за НАТО интеграције него њен предсједник Јосип Бркић без подршке српских чланова.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић каже да он и остали министри из Републике Српске у Савјету министара БиХ имају јединствен став и о питању условљавања која долазе од хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића или било кога другог, као и у вези с усвајањем годишњег националног програма.

- Ми смо тражили да извјештај о томе који је дошао пред Савјет министара БиХ буде враћен Комисији за НАТО интеграције зато што комисија није заузела став, чиме је прекршена процедура. Ми, дакле, ни због тога нећемо гласати за извјештај, а основни разлог је што сматрамо да је то питање којим треба да се бави нови Савјет министара БиХ, а не ми у техничком мандату. Позивамо оне који имају изборни легитимитет да се што прије договоре и формирају нови Савјет министара БиХ - каже Мектић.

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак рекао је за “Глас Српске” да је очигледно да ће 2019. бити веома занимљива када је у питању однос БиХ и НАТО савеза.

- НАТО је веома важан фактор на међународној политичкој сцени. Наш интерес је да имамо партнерство са НАТО-ом и да оно функционише. Очигледно је, с обзиром на ставове који су изношени претходних дана и седмица, да ће о годишњем програму бити одлучивано у Савјету министара када дође нови сазив. Они који су преузели обавезе не могу се једноставно правити да то нису урадили, што наш народ каже, не могу се правити луди јер су одређене међународне обавезе преузете и не можете једноставно послије неког времена рећи да вам се то више не свиђа - рекао је Црнадак.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Мирко Шаровић раније је најавио да ће на сједници затражити да годишњи програм не буде разматран јер није ријеч о документу комисије него предсједавајућег тог тијела Јосипа Бркића.

- Не може бити прихваћен тај документ без гласова министара из реда српског народа и то је потпуно јасно. Мањкавост тог документа, који је упућен Савјету министара, јесте то што није прошао потребну процедуру кроз комисију, гдје су изостали представници из реда српског народа - рекао је Шаровић.

Блокада на блокаду

         

Високи функционер СДА Халид Гењац каже да ова странка не блокира избор предсједавајућег Савјета министара, већ, напротив, залаже се да то питање што прије буде ријешено.

- Поставља се питање ко заиста блокира ту причу, односно ко је блокирањем годишњег националног програма узроковао другу блокаду - рекао је Гењац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана