Министри минирају заштиту података

Ведрана Кулага
Министри минирају заштиту података

Сарајево - Агенција за заштиту личних података БиХ, чији је кључни задатак поступање на основу приговора грађана у вези са сумњом на злоупотребе приликом обраде личних података, већ двије године нема службеника за те послове, због чега највише криве Савјет министара БиХ.

На адресу Агенције за заштиту личних података готово свакодневно пристижу приговори грађана да су им институције, предузећа и други незаконито објавили или затражили личне податке, а те дилеме треба да разјасне управо запослени у тој агенцији.

Директор Агенције за заштиту личних података Петар Ковачевић упозорава да имају великих проблема у раду јер се број приговора стално повећава, а они већ двије године немају стручног сарадника за те послове.

- За то су искључиви кривци надлежни у Савјету министара и двоструки аршини које спроводе. Не дају нам зелено свјетло за пријем два радника, иако смо кадровски попуњени са свега 55 одсто прописане систематизације, док са друге стране одобравају пријем у неким институцијама које су далеко попуњеније од нас - рекао је Ковачевић.

Он је додао да је апсурдно да су у озбиљним проблемима због недостатка капацитета, а да по закону о буџету имају новац за нове раднике.

- Остали смо без два радника, један је преминуо, а други премјештен због чега смо тражили од Савјета министара БиХ да нам одобре ангажовање замјена, али никада нисмо добили сагласност. Савјет министара БиХ то опструише што је неприхватљиво. Имамо Агенцију за заштиту личних података чији је приоритет поступање на основу приговора грађана, а немамо службеника који би се бавио њима. Те послове морамо да додјељујемо другима - рекао је Ковачевић.

У Генералном секретаријату Савјета министара БиХ казали су да су запримили захтјев Агенције за заштиту личних података за додатно запошљавање, али нису износили више детаља. Нагласили су да ће када о томе као и свим другим захтјевима буде одлучивао Савјет бити обавијештени.

Заштита личних података у БиХ далеко је од нивоа који гарантује да најважнији подаци сваког човјека не могу лако бити злоупотријебљени, а томе свједочи и велики број упућених жалби због откривања података. Агенција за заштиту личних података БиХ примила је на десетине жалби грађана, који су негодовали због јавног објављивања имена и презимена, уручивања њихових судских позива шефовима, па чак и праћења путем видео-надзора из сусједног ресторана. Приговори се односе на јавне органе, банке, микрокредитне организације, привредне субјекте, представнике етажних власника, адвокате и физичка лица.

Нови закон

Савјет министара БиХ усвојио је информацију о потреби формирања радне групе за израду новог закона о заштити личних података, који треба да прати директиве ЕУ, чија примјена почиње у мају. Задужено је Министарство цивилних послова да у року 30 дана предложи одлуку о формирању радне групе.

- Ми увелико радимо на изради новог закона и очекујемо да ће до марта бити завршен - каже Петар Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана