Министри из реда хрватског народа неће на сједнице у техничком мандату

ATV
Министри из реда хрватског народа неће на сједнице у техничком мандату

Хрватски министри неће доћи на сљедећу сједницу Савјета министара БиХ, незванично сазнаје АТВ. Стају на страну СНСД-а, због блокаде СДА, која мјесецима одбија да учествује у формирању новог Савјета министара.

Министри окупљени у ХНС нису се појавили ни на посљедње двије сједнице федералне Владе, такође, због неформирања власти. Још један састанак СНСД-а, ХДЗ-а и СДА биће одржан у сриједу. 

Најновији захтјев који стиже из странке Бакира Изетбеговића је формирање десетог министарства на нивоу заједничких институција, како би Бошњаци, умјесто три, добили четири мјеста у Савјету министара. Из СНСД-а одговарају – неће бити десетог министарства, нити додатне позиције за СДА. 

“У овом мандату, Србима и Републици Српској припада предсједавајући и три министра, од девет, као што је то било и у прошлом мандату гдје је био СДА и имао три додатна министарства, и ту никакав преседан, нити било шта што би ми могли да тражимо да од раније није било тако”, истакао је Милорад Додик, предсједник СНСД-а. 

СДА не жели СНСД у власти на нивоу заједничких институција, и због тога ће учинити све да Савјет министара што дуже функционише у техничком мандату, поручује Небојша Радмановић, предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ. Вјерује да су слабе шансе да власт буде формирана до маја, у року који је тражила Европска унија, јер предстоје празници који ће процес додатно успорити. 

Лидер СДА, Бакир Изетбеговић, поручује да је Милорад Додик тај који опструише формирање власти.

“А онда је на сљедећем састанку одустао од компромисних рјешења, и након састанка почео да даје јако тешке и провокативне изјаве. Још увијек није касно да се постигне договор, ако је то циљ свих страна у преговорима. Али, бојим се да је циљ Милорада Додика ово друго - застој у раду институција, и криза која ће из тог застоја проистећи”, истакао је Бакир Изетбеговић.

 

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић, у понашању лидера СДА види дозу кукавичлука, као и неспремност на улазак у власт са побједницима избора, а предсједник Владе Српске поручује да је крајње вријеме да се заврши прича око Савјета министара.

“Ја ништа ту не очекујем, јер мислим да ту уопште није у питању рјешавање било каквог проблема. Нема никаквог проблема. То није немогућа ситуација, да ви сад ту морате добро да се замислите како да ријешите ту ствар. Овде постоји све. И математика, имате на збиру партије које могу да чине парламентарну већину, имате јасно изражене побједнике на изборима, имате јасно изражен концепт владања на нивоу БиХ”, истакла је Жељка Цвијановић, потпредсједник СНСД-а. 

“Ми се залажемо да се формира власт. Иако многи мисле да то СНСД ради да би само СНСД био у власти, то апсолутно није тачно. Нама треба функционална БиХ”, нагласио је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске. 

Четврту фотељу СДА је тражила због ДФ-а Жељка Комшића, који је с њима ушао у коалицију. Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, заказао је, такође за сриједу, сједницу Предсједништва, која није одржана четири мјесеца. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана