Ministarstvu stigle prijave zbog pranja novca u vezi sa izgradnjom državnog zatvora

Ž. D.
Ministarstvu stigle prijave zbog pranja novca u vezi sa izgradnjom državnog zatvora

Istočno Sarajevo - Ministarstvu pravde BiH pristiglo je nekoliko prijava protiv opštine Istočna Ilidža i preduzeća "Unis institut za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara" iz Istočnog Sarajeva zbog zloupotrebe položaja i pranja novca u vezi sa izgradnjom zgrade državnog zatvora u Vojkovićima.

Saznaje to "Glas Srpske" od izvora bliskog ovom ministarstvu koji je kazao da će Ministarstvo pravde postupiti prema važećim procedurama.

Opština Istočna Ilidža krajem prošle godine, naknadu za tehnički prijem zgrade, samo mjesec prije tog procesa, povećala je skoro deset puta. Prema staroj odluci tehnički prijem trebalo je da košta 50.000, a povećan je na 526.000 KM. Pored toga, direktor Jedinice za implementaciju projekta izgradnje zatvora Zoran Bašić otkrio je da je "Unis institut", koji je opština Istočna Ilidža izabrala za tehnički prijem zgrade državnog zatvora, u sukobu interesa, jer je učestvovao u izgradnji tog zatvora, odnosno bio je zadužen za zaštitu na radu na gradilištu. Problem tehničkog prijema odgodio je stavljanje zatvora u funkciju, za šta je sve bilo spremno.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša za televiziju N1 je kazao da postoje prijave i sumnje za zloupotrebu položaja i pranje novca, te da je Pravobranilaštvo BiH pokrenulo upravni spor.

- Ne bježim od toga i mislim da će ako je neko odgovoran i odgovarati. Ako ti procesi idu paralelno sa stavljanjem zatvora u funkciju, neka idu. Meni je važno da do kraja godine stavimo u funkciju zatvor - naglasio je Grubeša i napomenuo da je kamen temeljac postavljen još 2006. ali da zbog "bh. sindroma" gradnja traje 12 godina.

Sa načelnikom opštine Istočna Ilidža Marinkom Božovićem nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana