Министарство пољопривреде РС дало негативно мишљење о условима за извоз у Русију

nezavisne.com
Министарство пољопривреде РС дало негативно мишљење о условима за извоз у Русију

Бањалука - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске дало је негативно мишљење на Одлуку о условима за регистрацију и обавезама извозника воћа и поврћа у Руску Федерацију а коју је припремило Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, тачније Управа БиХ за заштиту биља.

Одлуку којом се унапређује ова област је одбачена јер у министарству сматрају како се надлежности ентитетских институција не могу одређивати одлукама Савјета министара БиХ јер је област пољопривреде Уставом дефинисана као надлежност ентитета. 

Они предлажу да министарства ентитета донесу одговарајућу уредбу којом би се побољшали услови у вези извоза воћа и поврћа и предуприједили слуцајеви реекспорта.

Александар Мацановић, портпарол министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства РС, рекао је да члан 6. Закона о спољнотрговинској политици БиХ не прописује да се одлуком дефинишу надлежности и обавезе институција РС, у овом случају конкретно инспектората, санитарне инспекције и министарства ентитета.

Осим тога, додаје Мацановић, из Руске Федерације није стигао никакав допис да би се овом евентуалном одлуком деблокирао извоз јабука из БиХ у ту земљу, као што се наводи у неким медијским извјештајима и у којима се оптужује надлежно министарство из РС као препрека за то. 

"То није тачно", тврди Мацановић.

Подсјетимо, од 22. јануара на снази је забрана Руске Федерације о извозу јабука из БиХ у ову земљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана