Ministarstvo pobijedilo opštinu Istočna Ilidža u bici za nižu naknadu za državni zatvor

Goran Maunaga
Ministarstvo pobijedilo opštinu Istočna Ilidža u bici za nižu naknadu za državni zatvor

Sarajevo - Ministarstvo pravde BiH dobilo je sudski spor protiv opštine Istočna Ilidža koju je tužilo jer je povećala cijenu tehničkog prijema zgrade državnog zatvora u Vojkovićima za čak deset puta, saznaje "Glas Srpske".

Jedinica za implementaciju projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH uputila je 8. septembra 2017. godine opštini zahtjev za tehnički prijem.

U opštini Istočna Ilidža samo mjesec prije toga donesena je nova odluka o naknadama za koju u Jedinici nisu znali, a na osnovu koje bi Ministarstvo za tehnički prijem umjesto ranijih 50.000 trebalo da plati 526.000 maraka ili skoro pola miliona KM više.

Opština Istočna Ilidža pri tom nije poništila svoju raniju odluku iz 2003. godine kojom je predviđena niža cijena prijema.

Ministarstvo je prvo zatražilo stav Pravobranilaštva o povećanju cijene tehničkog prijema, nakon čega je Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu podnijelo tužbu protiv opštine.

Portparol Ministarstva pravde BiH Stanislava Marić potvrdila je da je presuda donesena.

- Okružni sud u Istočnom Sarajevu donio je odluku u korist Ministarstva pravde o tom pitanju - rekla je Marićeva.

U Ministarstvu juče nismo uspjeli da saznamo detalje presude, kao ni to kakvi će biti njihovi dalji koraci.

Problem tehničkog prijema zgrade koji je proizveden u opštini Istočna Ilidža odgodio je stavljanje zgrade zatvora u funkciju, za šta je sve bilo spremno.

- Jedini razlog što nije urađen tehnički prijem je taj iznos koji je skoro deset puta veći od procijenjenog. To nam je teško palo jer tehnički prijem označava kraj velike konstruktivne faze objekta. Žalosno je to što se desilo na kraju jer su se svi u Jedinici trudili da u rekordnom roku, za samo tri godine, završe taj objekat - rekao je ranije direktor Jedinice za implementaciju projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH Zoran Bašić.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović nije odgovarao na telefonske pozive. Izgradnja zatvora koštala je oko 40 miliona evra koji su obezbijeđeni iz kredita i donacija. Kamen temeljac položen je još 2006. godine, a izgradnju zgrade stalno su pratili problemi, počevši od povećavanja cijene izgradnje do prolongiranja rokova za završetak zatvora.

Sukob interesa

Problem u uvom slučaju je i to što je Unis institut za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara iz Istočnog Sarajeva, kojeg je opština Istočna Ilidža odredila za tehnički prijem zgrade državnog zatvora u Vojkovićima, u sukobu interesa jer je učestvovao u izgradnji tog zatvora.

Stanislava Marić kaže da se Zoran Bašić žalio na tu odluku Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana