Ministarstvo odbrane BiH sakrilo 73 miliona KM

Željka Domazet
Ministarstvo odbrane BiH sakrilo 73 miliona KM

Sarajevo - Ministarstvo odbrane BiH u svojim izvještajima o radu nije iznijelo gotovo nijedan tačan podatak, a između ostalog su sakrili 73 miliona maraka koji se odnose na gotovinu, kratkoročna potraživanja i vrijednost stalnih sredstava.

To i činjenica da se propusti u ovoj instituciji ponavljaju iz godine u godinu bili su među glavnim razlozima da zamjenik glavnog revizora BiH Božana Trninić da izdvojeno mišljenje na revizorski izvještaj sa rezervom uz isticanje predmeta koje je Ministarstvo na čijem je čelu Zekerijah Osmić dobilo za 2013. godinu.

Ona naglašava da su u Ministarstvu gotovo sve pozicije bilansa stanja netačno iskazane, popis imovine, potraživanja i obaveza već godinama je sporan, a broj preporuka revizora koje je Ministarstvo sprovelo je minoran. Zato je, kaže Trninićeva, ova institucija zaslužila negativno mišljenje revizora.

- Vrijednost aktive koju čine gotovina, kratkoročna potraživanja i vrijednost stalnih sredstava, potcijenjena je za 140 odsto. Iskazana vrijednost je 52 miliona, a trebala je biti 125 miliona. U skladu s tim i pozicije pasive koju čine izvori sredstava i kratkoročne i dugoročne obaveze, su takođe iskazane netačno i potcijenjene za najmanje 72 miliona KM - dodala je Trninićeva.

Naglašava da su iz godine u godinu nalazi za ovo ministarstvo isti, a ništa se ne radi na rješavanju problema.

- Ovo je najveća institucija i po broju zaposlenih i po budžetu i tu postoji najveći prostor za nepravilnosti, propuste i kršenje zakona - istakla je Trninićeva.

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana