Министарство одбране БиХ сакрило 73 милиона КМ

Жељка Домазет
Министарство одбране БиХ сакрило 73 милиона КМ

Сарајево - Министарство одбране БиХ у својим извјештајима о раду није изнијело готово ниједан тачан податак, а између осталог су сакрили 73 милиона марака који се односе на готовину, краткорочна потраживања и вриједност сталних средстава.

То и чињеница да се пропусти у овој институцији понављају из године у годину били су међу главним разлозима да замјеник главног ревизора БиХ Божана Трнинић да издвојено мишљење на ревизорски извјештај са резервом уз истицање предмета које је Министарство на чијем је челу Зекеријах Осмић добило за 2013. годину.

Она наглашава да су у Министарству готово све позиције биланса стања нетачно исказане, попис имовине, потраживања и обавеза већ годинама је споран, а број препорука ревизора које је Министарство спровело је миноран. Зато је, каже Трнинићева, ова институција заслужила негативно мишљење ревизора.

- Вриједност активе коју чине готовина, краткорочна потраживања и вриједност сталних средстава, потцијењена је за 140 одсто. Исказана вриједност је 52 милиона, а требала је бити 125 милиона. У складу с тим и позиције пасиве коју чине извори средстава и краткорочне и дугорочне обавезе, су такође исказане нетачно и потцијењене за најмање 72 милиона КМ - додала је Трнинићева.

Наглашава да су из године у годину налази за ово министарство исти, а ништа се не ради на рјешавању проблема.

- Ово је највећа институција и по броју запослених и по буџету и ту постоји највећи простор за неправилности, пропусте и кршење закона - истакла је Трнинићева.

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана