Ministarstvo inostranih poslova: Dodik nije govorio istinu o putovanju kroz Hrvatsku

Ministarstvo inostranih poslova: Dodik nije govorio istinu o putovanju kroz Hrvatsku 17.02.2018 21:33 | Srna

Sarajevo - Ministarstvo inostranih poslova BiH saopštilo je danas da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nije govorio istinu o svojim putovanjima kroz Hrvatsku.

U saopštenju se navodi da je kabinet predsjednika Srpske 12. februara uputio dopis Ministarstvu inostranih poslova BiH, posredstvom kojeg je od institucija Hrvatske zatraženo da se za putovanje predsjednika Republike Srpske, planirano za 14. februar, na jednom od graničnih prelaza sa Hrvatskom "obezbijedi nesmetan prelaz, te patrola policije i policijska pratnja sa eskortom".


"U istom dopisu je navedeno da pratnja predsjednika Republike Srpske putuje naoružana, sa precizno navedenim serijskim brojevima oružja, kao i tačnom količinom prateće municije. Ministarstvo inostranih poslova BiH ove podatke neće objaviti iz bezbjednosnih razloga", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo inostranih poslova BiH dopis istog dana uputilo Ambasadi BiH u Zagrebu, uz instrukciju da odmah bude proslijeđen nadležnim institucijama Republike Hrvatske, što je blagovremeno i učinjeno.

"Ministarstvo inostranih poslova BiH u ovom trenutku ne raspolaže informacijama da li je molbi predsjednika Republike Srpske udovoljeno i na koji način su institucije Republike Hrvatske bile uključene u realizaciju pomenutog putovanja, te pozivamo zainteresovane medije da se o tome informišu u institucijama Republike Hrvatske", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da je Dodik danas potvrdio da je tokom drugog putovanja kroz Hrvatsku, 15. februara, službeno vozilo u kojem se on nalazio presrela Policija Hrvatske, zbog toga što se kretalo nedozvoljenom brzinom, te da je zbog toga na licu mjesta plaćena kazna predviđena za takve prekršaje.

Tim povodom, Ministarstvo inostranih poslova BiH poziva sve državljane BiH da se, kada upravljaju motornim vozilima u drugim zemljama, pridržavaju važećih propisa, te da ne ugrožavaju živote i imovinu drugih lica, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da nikada u Hrvatskoj nije imao, niti izazvao incident.

"U Hrvatskoj nikada nisam imao, niti izazvao incident. Prije nekoliko dana kada sam se vraćao sa proslave Dana državnosti Srbije, kod Vinkovaca je moju kolonu zaustavila hrvatska saobraćajna policija zbog prekoračenja brzine. Uredno smo platili kaznu i to je to", rekao je Dodik novinarima.

On kaže da kada ide u Hrvatsku ne nosi oružje, niti treba da ga štiti policija te zemlje.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica