Министарство безбједности плаћа 33.000 КМ за услуге превођења тражиоцима азила

nezavisne.com
Министарство безбједности плаћа 33.000 КМ за услуге превођења тражиоцима азила

Сарајево - Министарство безбједности (МС) БиХ на порталу јавних набавки објавило је обавјештење о додјели уговора "Либар агенцији" за услуге превођења.

Цијели аранжман кошта око 33.000 КМ, но у кратком опису није наведено шта је посриједи, односно какав материјал и за какве потребе се преводи. Уговор је склопљен 21. августа 2017. године.

Из Министарства безбједности појашњавају да у оквиру ове институције дјелује и Азилантски центар у Делијашу (Трново) "у којем бораве тражиоци међународне заштите (азила), а чији је број у прошлој години драстично повећан, за око 300 посто.

"Према Закону о азилу БиХ, Министарство безбједности има обавезу да свим странцима који искажу намјеру за подношење захтјева за азил, тражитељима азила, избјеглицама, странцима под супсидијарном и привременом заштитом осигура преводиоца, јер имају право да буду информирани на језику који разумију", наводе и појашњавају да тражитељи азила долазе из више од 30 земаља свијета.

"То су: Афганистан, Алжир, Арменија, Бангладеш, Мађарска, Иран, Ирак, Кувајт, Нигерија, Пакистан, Палестина, Сирија, Сомалија, Шри Ланка, Турска, Централноафричка Република, Египат, Етиопија, Камерун, Конго, Мароко, Тунис, Судан, Украјина, Мали... и они говоре различите језике. Финансијски је много рационалније по потреби ангажирати вањске преводиоце за ове језике од сталног ангажирања преводилаца за све ове језике", наводе у образложењу.

Даље појашњавају да ово министарство има преводиоце за енглески језик, а вањски преводиоци се ангажирају и за овај језик "уколико се за то искаже потреба, односно уколико је повећан обим посла и материјала за превођење".

На питање зашто је обавјештење о додјели уговора објављено тек сада, одговарају да се по Закону о јавним набавкама за неприоритетне услуге (Анекс 2 Дио Б) ради годишње обавјештење о додјели уговора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана